Sophie Hopkins på auktionshuset Christie´s, som arbetar med försäljningen.
1 av 5
Sophie Hopkins på auktionshuset Christie´s, som arbetar med försäljningen. Foto: Claes Aronsson/Sverige Radio
Stephen Hawking Auktion
2 av 5
Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio
Stephen Hawking Auktion
3 av 5
Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio
Stephen Hawking Auktion
4 av 5
Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio
Stephen Hawking Auktion
5 av 5
Foto: Claes Aronsson/Sveriges radio

Stephen Hawkings tillhörigheter auktioneras ut

1:46 min

I morgon kommer 22 föremål tillhörande den bortgångne brittiske forskaren Stephen Hawking auktioneras ut. Bland prylarna finns alltifrån en rullstol till en kopia av hans doktorsavhandling.

– De här föremålen visar en mycket personlig sida av en av de mest briljanta forskarna på 1900-talet, berättar Sophie Hopkins på auktionshuset Christie´s, som arbetar med försäljningen.

På bordet framför oss ligger ett manus till en av episoderna i tv-serien The Simpsons som Stephen Hawking var med i vid flera tillfällen. En jacka som tillhört honom hänger på en galge bakom bordet och där står också en röd motordriven rullstol som Hawking använde på 80-talet, på grund av den nervsjukdom som plågade honom under stora delar av livet.

Sophie Hopkins från Christie´s berättar att Hawking var känd för att köra över tårna på människor han inte tyckte om. Bland andra ska Prins Charles ha råkat ut för detta, hävdar hon.

– Tyvärr är den här rullstolen av för ny modell för att vara just den han använde då men jag är säker på att det var många andra som misshagade honom som fick känna just dessa hjul på sina tår, säger Sophie Hopkins.

Pengarna från försäljningen av rullstolen går till välgörande ändamål men resten går till Stephen Hawkings familj. Huvudobjektet på utställningen är en av fem kända kopior av hans doktorsavhandling från 1965. Den har ett beräknat pris motsvarande en bra bit över en miljon kronor.

Det som gör den speciell är att Hawking trots sin sjukdom skrivit sin signatur och ytterligare text i den, säger Sophie Hopkins.

– 1965 var det nästan omöjligt för honom att skriva , säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".