Jim Mattis och Margot Wallström
Jim Mattis och Margot Wallström Foto: Jens Möller / AP

Wallström: Fredssamtal om Jemen i Sverige

2:03 min

USA uppmanar de stridande parterna i Jemen till fredssamtal — i Sverige. Sveriges utrikesminister Margot Wallström bekräftar att det stämmer.

Margot Wallström berättar att det finns förhoppningar om att mötet ska kunna ske inom en månad.

– Vi har fått en fråga från FN om vi skulle kunna vara en plats där FN-sändebuden kan samla parterna i den här konflikten.

– Vi måste komma ihåg att detta är den största humanitära kris vi har i världen och vi har hela tiden, både i EU-sammanhang och i FN stött Martin Griffiths, som är FN:s sändebud och tycker så klart att det är bra att man gör ett försök att få till stånd politiska samtal, säger Margot Wallström.

Enligt USA:s försvarsminister Jim Mattis ska mötet ske i november.

– Vi måste gå framåt mot en fredsansträngning här, och vi kan inte säga att vi ska göra det någon gång i framtiden, säger han.

Margot Wallström förklarar att tanken med processen är att det ska börja med ett eldupphör.

– Ett vapenstillestånd som ska vara i 30 dagar, man ska ges tid att mötas, säger hon.

USA:s försvarsminister Jim Mattis tror att Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, som strider mot Iranledda Huthirebeller i Jemen, är redo för samtal.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo uppmanar till fredssamtal. Han uppmanar även den saudiskledda koalitionen att upphöra med alla flyganfall i samtliga bebyggda områden i Jemen. Samtidigt uppmanas Huthirebellerna att sluta med sina robotanfall riktade mot Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Pompeo säger att USA-ledda fredssamtal bör inledas inom en månad, enligt ett uttalande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista