Sebastian Kurz och migranter som kommit med båt.
Den svart-blå koalitionen vänder sig bland annat mot innehållet i punkter som rör klimatflyktingar och familjeåterförening. Foto: TT

Ingen österrikisk signatur på migrationsavtalet

1:49 min

Österrike kommer inte att ansluta sig till FN-avtalet om migrationssamarbete och gör därmed gemensam sak med Ungern och USA.

Avtalet är en frivillig överenskommelse om ordning och reglering av migration. Men regeringen i Wien hävdar att det hotar landets självbestämmande på migrationsområdet.

När migrationsavtalet efter två års förhandlingar ska antas i Marocko i början av december, kommer ingen österrikisk signatur att finns under dokumentet och heller ingen officiell österrikisk representant vara på plats i Marrakech.

Det beslutade den österrikiska regeringen idag, trots att tjänstemännen som deltagit i arbetet, i somras godkände det preliminära avtalet. Beslutet ligger i linje med det utpräglade migrationsfokuset i regeringens politik.

Den efter partifärgerna så kallade svart-blå koalitionen, mellan konservativa ÖVP och FPÖ, med en tydlig främlingsfientlig profil, hävdar att landets suveränitet hotas om man ansluter sig till den internationella överenskommelsen.

Man vänder sig bland annat mot innehållet i punkter som rör klimatflyktingar, familjeåterförening och otydligheter i åtskillnaden mellan reguljär och irreguljär migration.

I dokumentet betonas varje lands rätt att självständigt avgöra sin migrationspolitik och att överenskommelsen inte är folkrättsligt bindande.

De som kritiserar regeringens avhopp pekar också på brister i avtalet, att det är för tandlöst och ytligt.

De anser ändå att det är ett angeläget försök att skapa globala riktlinjer i den laddade frågan och beklagar att Österrike, särskilt under pågående EU-ordförandeskap tar det här steget och därmed inspirerar fler att kliva av avtalet, efter att USA, Ungern och Australien redan har gjort det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista