Undermålig kontroll av biståndspengar

Den så kallade Östeuropakommittén, som är en ideell förening med de viktigaste myndigheterna och organisationerna inom svensk hälso- och sjukvård, får varje år mellan 30 och 40 miljoner kronor av skattepengar, som ska användas för biståndsarbete, främst i Ryssland. Men trots sina kvalificerade medlemmar, har kommittén dålig kontroll på hur biståndspengarna används.
Socialstyrelsen, landstingen, fackliga organisationer som Vårdförbundet och Läkarförbundet, det är några av dom tyngsta aktörerna bakom Östeuropakommittén. Kommittén ska med hjälp av biståndspengar försöka förbättra sjukvården i Östeuropa, i praktiken handlar det mest om Ryssland. Men när en oberoende revisor förra året gick igenom hur Östeuropakommittén har använt dom 30-40 miljoner kronor av skattemedel som den får varje år så kom det fram att ett stort antal av kommitténs biståndsprojekt aldrig hade slutredovisats, och i upp till 60 procent av dom redovisningar som fanns så saknades det ändå riktiga verifikationer och kvitton på utgifterna. – Vi minskar nu på antalet projekt och försöker få en bättre ekonomisk styrning, säger Östeuropakommitténs kanslichef Stig Nyberg. För en utomstående är det i dag fortfarande i det närmaste omöjligt att få reda på vad skattepengarna som Östeuropakommittén får egentligen har gått till eftersom man inte tar in några kvitton och verifikationer till sitt kansli. – Många av de här verifikationerna finns förvarade i utlandet där man inte få föra bort verifikaten, kommenterar Stig Nyberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".