Bolagets pågående bostadsprojekt 79&Park på Gärdet i Stockholm.
Bolagets pågående bostadsprojekt 79&Park på Gärdet i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Efter förseningen: Oscar Properties stäms – och rasar

1:50 min

Bostadsbolaget Oscar Properties tappade i dag tio procent på Stockholmsbörsen efter att ett bygge försenats och företaget stämts av en besviken köpare.

Det var i juli förra året som paret tecknade ett avtal om en lägenhet på Gärdet i Stockholm, som de skulle få tillträde till tredje kvartalet i år.

Priset var 17,7 miljoner kronor – men paret har fortfarande inte kunnat flytta in. Nu vill de riva upp avtalet, som tecknats med bolagets bostadsrättsförening, något som Dagens Industri var först med att berätta.

– De vill bli fria, de vill inte tvingas in i den här affären längre, säger advokat Jörn Liljeström som företräder paret och fortsätter:

– Det ser ut som att avtalet är ogiltigt och därför kan de inte tvingas. Det har inte angetts någon preciserad tidpunkt för inflyttningen. I lagen står det att man ska ange en beräknad tidpunkt. Bolaget har angett ett helt kvartal och det är för vagt för att det ska vara bindande.

En rad bostadsutvecklare är indragna i liknande rättsprocesser där köparna vill häva sina förhandsavtal. Oscar Properties svarar i en kommentar att man försökt lösa frågan, men att "det är viktigt för hela bostadsbranschen att ingångna avtal hålls, annars kommer det vara omöjligt att producera nya bostäder i Sverige".

Som ett brev på posten efter nyheten om stämningen rasade bolagets aktie. När Stockholmsbörsen stängde på tisdagskvällen hade den tappat nästan tio procent. På ett halvår har aktien tappat nästan 50 procent och handlades vid stängningen för 15,60 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista