Enorma telekominvesteringar i Kina

Kina planerar att inom de närmaste 15 åren investera i telefonnätet för över 100 miljarder kronor. Ett av de företag som kommer att kunna tjäna stora pengar i Kina är telekomföretaget Ericsson. 

– Vad gäller utrustning kommer de att köpa en stor del av den från västerländska företag som Ericsson och andra, säger Johan Strandberg, telekomanalytiker på SE-banken. Men vi kommer också att se att inhemska kinesiska tillverkare kommer att få en större del av marknaden än vad de har i dag på GSM-utrustning.

OS driver på
År 2020 ska varje hushåll i Kina ha tillgång till en telefon. Det har den kinesiska regeringen bestämt och det är bland annat OS i Peking 2008 som driver på utvecklingen.

Som vi rapporterade igår så är telenätet nästan obefintligt på den kinesiska landsbygden. De internationella telekomföretagen står naturligtvis i kö för att få bygga Kinas nya telenät, men det finns även inhemska konkurrenter.

Tillväxten kan avta
Kina ska bygga både mobilnät och fasta nät och de kommande åren handlar det om investeringar på tio miljarder om året enligt telekomanalytikern Johan Strandberg. Innan telefonnätet är färdigbyggt kan värdet på investeringarna ha stigit till över 100 miljarder kronor.

Den kinesiska marknaden kommer att fortsätta vara stor, men tillväxten kommer inte att vara lika kraftig som tidigare, säger Johan Strandberg.

– Det är en väldigt stor ekonomi, en väldigt stor marknad och den växer starkt. Inom vissa områden har vi sett att tillväxten har pågått i många år och därkommer inte tillväxttakten framöver att vara lika hög som vi har vant oss vid. Kanske kommer andra länder som Indien att uppvisa en högre tillväxttakt, men om man tittar på marknadens totala storlek så kommer den kinesiska marknaden att vara oerhört betydelsefull för de flesta företag framöver, säger Johan Strandberg, telekomanalytiker på SE-banken.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".