Tony Blair riktade varning till Iran

Den brittiske premiärministern Tony Blair utfärdade på torsdagen en varning till Iran om att avstå från inblandning i Irak och inte tro att Storbritannien kan skrämmas till att ändra sin inställning vad gäller Irans atomprogram.

Blair talade på en gemensam presskonferens med Iraks president Jalal Talabani, som är i London på sitt första officiella Europabesök.

Sprängladdningar som kan kopplas till Iran
Med den irakiske presidenten vid sin sida sade Tony Blair att det inte finns fullständiga bevis än, men att sofistikerade sprängladdningar, som har använts bland annat mot brittiska trupper i södra Irak, är av en typ som kan kopplas till antingen Iran självt eller det libanesiska Hizbollah, som stöds och finansieras av Iran.

Vi utreder, sade Blair, men jag vill göra mycket klart att brittiska trupper är i Irak med både FN:s och den irakiska regeringens stöd, och det finns inga ursäkter för iransk inblandning.

Och, sade Blair, om det handlar om att försöka skrämma Storbritannien till att inte ta upp nödvändiga frågor om Irans atomprogram så låter vi oss inte skrämmas.

”Vi stannar så länge ni behöver oss”
Efter den senaste tidens ökning av attackerna mot brittiska soldater i Irak har kraven på åtminstone en tidtabell för tillbakadragande växt här.

Men den irakiske presidenten Jalal Talabani, som hade valt London för sitt första officiella Europabesök, sade att ett tidigt tillbakadragande av de utländska trupperna vore en katastrof för Irak.

– Det vore en seger för terrorismen att ens sätta en tidtabell sade Talabani, och Blair sade: vi stannar så länge ni behöver och vill ha oss.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".