Arbetsförmedlingen och en som jobbar.
Arkivbild. Mestadels handlar det om olika subventionerade anställningar och så kallade extratjänster. Foto: TT.

Allt fler nyanlända får jobb

1:52 min

Allt fler nyanlända får jobb, det visar en rapport från Arbetsförmedlingen. Mestadels handlar det om olika subventionerade anställningar, och så kallade extratjänster står för en stor del av ökningen.

– Vi ser att fler och fler av den här målgruppen går till arbete eller studier, säger Malin Blomgren som är etableringschef på Arbetsförmedlingen.

I år har omkring 44 procent av de nyanlända som deltagit i arbetsförmedlingens etableringsprogram fått jobb eller börjat studera. Förra året var det en knapp tredjedel.

Mestadels handlar det om olika subventionerade anställningar, och så kallade extratjänster står för en stor del av ökningen. Extratjänster infördes av regeringen 2015 och innebär att staten står för hela eller delar av lönen.

Ytterligare en förklaring till att fler nu får jobb är att svensk arbetsmarknad går bra, säger Malin Blomgren Arbetsförmedlingen.

– Självklart har det påverkat, men samtidigt så har resultaten ökat stadigvarande sedan vi fick etableringsuppdraget 2010. Sedan har det varit extra starkt i år.

Det är framförallt män som i större utsträckning fått jobb. För kvinnor är ökningen betydligt mindre.

– Det här är fortfarande ett av de utmaningsområden som vi jobbar med. Och vi kanske inte har fördjupat oss mer exakt vad skillnaden består i, men vi ser att vi behöver jobba mer med målgruppen kvinnor.

Bara omkring 7 procent har fått jobb som inte är subventionerade, det senaste året. Men att människor faktiskt kommer i arbete, oavsett anställningsform, är det viktigaste, understryker Malin Blomgren.

– De som gått ut nu var många av dem som kom in under flyktingströmmarna 2015. Och har man aldrig varit ute på svensk arbetsmarknad så spelar det inte så stor roll för individen vilken typ av anställning man får. För individen är det här ett jobb vilket som helst i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".