Kritik från ungdomsförbundet "Miljöpartiet för fegt"

1:39 min

Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström avgår vid kongressen i februari nästa år. I dag riktar hon hård kritik mot Miljöpartiet.

– Jag tycker att det är uppenbart att Miljöpartiet har ganska stora problem som man måste lösa och diskutera internt, säger Hanna Lidström.

Är det något särskilt som du tycker att man missade i valrörelsen?

– Ja, jag tycker att man blev för feg och tillbakalutad i klimatfrågan där vi har en extremt mycket mer radikal politik än alla andra partier men inte riktigt vågade visa det, säger hon vidare.

Men det är inte på grund av någon konflikt med Miljöpartiet som Hanna Lidström slutar, utan att det hon känner att det räcker med tre år som språkrör för Grön ungdom.

Hanna Lidström tycker att Miljöpartiet hör hemma till vänster och ska samarbeta med socialdemokraterna och vänsterpartiet

Rent konkret tycker hon att Miljöpartiet skulle varit bättre på att lyfta brister i de andra partiernas klimatpolitik, och drivit en tuffare kommunikation och en tuffare klimatpolitik i valrörelsen.

– De kunde ha kommit med egna radikala miljöförslag. Även fast vi är bäst i klassen, så att säga, så är Miljöpartiets politik ganska långt ifrån det som planeten behöver för att överleva, säger Hanna Lidström.

Hur ser du på att Miljöpartiet, här i Stockholms stad, har gått ihop och regerar med de borgerliga partierna?

– Det tycker jag känns ganska tråkigt, faktiskt, säger Hanna Lidström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista