Talmannen håller presskonferens på måndag

0:34 min

Talmannen har fört informella samtal sedan i tisdags och dessa kan fortsätta över helgen. Därefter kommer han hålla en pressträff.

På måndag håller talman Andreas Norlén en pressträff för att berätta vad nästa steg i arbetet med regeringsbildningen blir.

Sedan regeringen Löfven röstades bort efter valet har både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) fått i uppdrag att försöka bilda regering, och gett upp, utan att något regeringsförslag ännu prövats i riksdagen.

I veckan provade därför talmannen att bjuda in partiledarna för alla partier som presenterats som möjliga parter i en ny regering till samtal. I tisdags möttes partiledarna för alla riksdagens partier, förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, som inte är delar av något av de mest sannolika regeringsbildningarna.

Gruppsamtalen var enligt talmannen tänkta att smalna ner antalet regeringsalternativ och förtydliga vilka som är mest sannolika, så att förhandlingar kring dem kunde börja. Men inga tydliga besked har kommit om vad som framgått av samtalen.

Därefter har Andreas Norlén hållit informella samtal med partiledarna, och dessa kan fortsätta över helgen, uppger talmannens presstalesperson Anna Ström.

Ett möjligt alternativ för talmannen är att nu föra fram ett av regeringsförslagen till omröstning i riksdagen, ett alternativ som Ulf Kristersson (M) indikerat att han är öppen för. I tisdags sammanfattade Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach hur moderatledaren kan tänkas resonera.

– Han vill fortfarande bli statsminister, även om det skulle bli en regering med bara Moderaterna och Kristdemokraterna. Moderaterna hoppas att hotet om nyval ska få Centern och Liberalerna att ändra sig och släppa fram Kristersson. På samma sätt vore en omröstning ett sätta att syna Jimmie Åkesson, skulle han verkligen fälla en borgerlig statsminister när alternativet är sämre för honom?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista