Ledaren för Kristelig folkeparti hotar avgå

2:13 min

I Norge pågår debatten för fullt inför den omröstning i dag som kan leda till att landets högerregering faller. Kristelig Folkeparti ska välja politisk väg åt vänster eller höger, och partiledaren Knut Arild Hareide höjde insatsen när han i sitt tal meddelade att han kommer avgå om hans vänsterlinje förlorar.

– Det är inte rätt för partiet att jag fortsätter leda det om landsmötet väljer en annan kurs än den som jag så tydligt förordar.

I fem år har Kristelig Folkeparti i praktiken agerat stödparti åt Erna Solbergs högerregering, men den senaste månaden har Knut Arild Hareide jobbat hårt för att partiet ska byta kurs och försöka bilda en mitten-vänsterregering med Arbeiderpartiet och Senterpartiet.

Hareides argument är bland annat stort missnöje med regeringspartiet Fremskrittspartiet, inte minst kring synen på invandring.

Fast det mest troliga utfallet av dagens omröstning bland 190 delegater är att Hareides linje förlorar, och att Kristelig Folkeparti i stället vänder sig högerut och försöker få ministerposter i Erna Solbergs regering.

Partiets vice ordförande Kjell Ingolf Ropstad, som allmänt ses som Hareides kronprins på partiledarposten, förordar en högersväng. I sitt tal till landsmötet motiverade Ropstad sin linje bland annat med den norska vänsterns motstånd mot att skärpa abortlagstiftningen, vilket är en av Krf:s hjärtefrågor.

– Vem här inne tror att det är möjligt att få med Arbeiderpartiet på att ändra abortlagen?

Statsminister Erna Solberg från Høyre öppnade nyligen för att möjligen ändra delar av abortlagen. Henes utspel har setts som en flört med Kristelig Folkeparti inför dagens avgörande omröstning, som alltså innebär ett reellt hot mot framtiden för Solbergs regering.

Runt klockan halv sju i kväll väntas Krf ha beslutat om partiet ska vända sig åt höger eller vänster i norsk politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista