3 G ger nya jobb

Trots en krisstämpel så ger telekombranschen också en hel del nya jobb - anledningen är tredje generationens mobiltelefoni. Enligt en sammanställning som Ekot gjort sysselsätter nu teleoperatörernas satsning på 3G cirka 5 000 personer i Sverige. Och fler lär det bli, säger Vodafones svenske VD, Jon Risfeldt.
Just nu sker en omfattande utbyggnad av nya mobilnät i Sverige. Före 2003 är slut skall de svenska teleoperatörerna ha köpt basstationer, växlar och annnan telekomutrustning för ungerfär 40 miljarder kronor. Vilket märks hos krisdrabbade Ericsson. Sverige har nu seglat upp som Ericssons fjärde viktigaste marknad. Och det märks på den svenska arbetsmarknaden. Ekots sammanställning som bygger på uppgifter från teleoperatörerna visar att omkring 5 000 personer nu jobbar antingen i telebolag som Telia och Tele2 eller hos byggbolag som NCC och PEAB med att se till att de nya mobilnäten kommer på plats. En starkt bidragande orsak till att så många fler arbetstillfällen skapats är att två nya teleoperatörer nu bygger mobilnät. Orange och HI3G nyanställer för fullt och skall vid slutet av året ha omkring 600 anställda vardera. Hur många som anställs under nästa år är inte klart, men det handlar om flera tusen personer då bland annat nya kundtjänster skall byggas upp. Ändå går det trögare än vad en del hoppats på. Byggbranschen hade räknat med att få ännu mer att göra och så har det tagit längre tid än vad teleoperatörerna väntat sig att få bygglov för alla nya master som skall upp. Men Vodafones Sverige VD Jon Risfeldt tycker ändå att det går ungefär som planerat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".