Soldater övar inför en Nato-övning
Foto: Petra Älvstrand/TT

Försvarspolitiker oroas av oklara besked

2:30 min

Försvarets förmåga försämras av att det dröjer med ett politiskt besked om förstärkt budget för 2019. Det befarar flera försvarspolitiker som Ekot talat med.

– Det här kommer att få konsekvenser både vad gäller neddragna övningar och att man inte kan ha tillräckligt med soldater och det kommer att skjuta fram viktiga materielinköp, säger Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson.

Försvarsmakten har begärt att budgeten ska höjas med tre miljarder kronor nästa år för att exempelvis kunna öva mer och köpa utrustning. Det finns bred politisk enighet om att ge försvaret mer pengar.

Ett normalt år hade Försvarsmakten redan för några veckor sedan kunnat börjat förbereda verksamheten nästa år utifrån regeringens budgetförslag. Men nu tyder det mesta på att övergångsregeringen lägger fram en begränsad budget 15 november och i den kommer av principiella skäl ingen höjning finnas med.

Att försvaret nu inte vet om budgeten höjs och med hur mycket oroar liberalernas Allan Widman. Övningar och utbildning kan senareläggas då det är ett enkelt sätt spara, liksom köp av ammunition.

– Man tappar tempo när man inte övar, när man inte får vara på skjutbanan. I det långa loppet riskerar man också att tappa personal, soldater som inte blir tillräckligt motiverade. Så det påverkar på många sätt, men alla sätt påverkar negativt.

Även om det skulle komma en regering som lägger en ändringsbudget med förstärkt försvarsbudget i januari eller februari, eller riksdagen i mitten av december enas om en höjning av försvarsanslaget, så innebär det att den tänkta förstärkningen av verksamheten försenas.

– Redan nu tvingas myndigheten att förbereda sig för en otillräcklig ekonomi och ju längre beskeden dröjer desto mer skada lider vår förmåga, säger Allan Widman.

Rekryteringsmyndigheten som har hand om mönstringen hade tänkt att anställa mer folk nästa år, men där är det också osäkerhet om budgeten förstärkts som önskat.

– Kommer inte de här pengarna kan det det att få stora konsekvenser - att vi kan få fram de soldater och inte heller de poliser som behövs. Det finns flera områden som verkligen blinkar rött och pengarna måste fram så fort som möjligt, säger Mikael Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".