Kraftigt uppåt för livsmedelsexport

Den svenska livsmedelsexporten ökade kraftigt under förra året. Handeln med både livsmedel och andra jordbruksprodukter har ökat stadigt sedan EU-inträdet och det lovar gott för svenska bönder säger Mats Reidius som är ekonom på Lantbrukarnas Riksförbund LRF.
Det går bättre än på länge för det svenska jordbruket, det bekräftades bl a av lantbruksbarometern för några veckor sen som visade på både ökad framtidstro och bättre lönsamhet. Också handelssiffrorna för 2001 visar nu på plus. Exporten ökade med 18% och uppgick till 25 miljarder. En del av ökningen förklaras av kronans låga värde som gjort svenska produkter billigare, men det finns också en medveten satstning på framför allt europamarknaden. Den enskilt största exportprodukten är Absolut Vodka, som exporterades till ett värde av nästan fyra miljarder i fjol. Också spannmål, mejeriprodukter och fisk är stora. Enligt Mats Reidius kan den ökande exporten vara en av förklaringarna till en långsamt bättre lönsamhet för svenska bönder. Samtidigt ökar också importen, om än inte lika snabbt som exporten. Och totalt är importen nästan dubbelt så stor som exporten, men till stor del handlar det om varor som inte går att hitta i Sverige. Mest anmärkningsvärt är ändå att importen av kött fortsätter att öka trots alla larm om BSE och galna kosjukan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".