Socialdemokraternas Stefan Löfven.
1 av 2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Landstingshuset i Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio.

Färre röda styren efter valet

2:22 min

Det blir färre röda styren i landet efter valet, visar en sammanställning som Ekot gjort med hjälp av Sveriges Radios P4-kanaler.

Klicka på ett landsting för att läsa mer om det politiska styret.
Klicka på en kommun för att läsa mer om det politiska styret.

Det socialdemokratiska landstingsrådet i Västerbotten, Peter Olofsson, konstaterar att styrande partier tappade väljare i valet.

– Man straffas någonstans för att man tar ett ansvar för de utmaningar som finns i vården. Då är det svårare att bilda rödgröna majoriteter som vi har i Västerbotten, säger han.
 
Innan valet hade en majoritet av Sveriges landsting och regioner politiska vänsterstyren. Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet backade i samtliga landstingsval, och när det är klart hur 18 av 21 landsting och regioner ska styras är landstinget i Västerbotten hittills det enda rödgröna. Det är fortfarande oklart i regionerna Jönköping, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen.
 
Nu domineras den politiska kartan av borgerliga styren eller blocköverskridande samarbeten.

Anders Lidström, S-märkt statsvetare vid Umeå universitet som forskat om socialdemokraternas tillbakagång, om det här innebär problem för röda partier.

– Ja och nej. Det är klart att det är ett problem för partier som går tillbaka och tappar makt och inflytande, säger Lidström.

– Det kan också vara så, eftersom många pratar om att försöka bryta blockgränsen, att det här är ett tecken i tiden. Kommuner och regioner hittar lösningar som är blocköverskridande och att röda partier kan medverka i såna konstellationer, säger han.
 
När styrena har klarnat i 248 kommuner är det 36 som är röda eller rödgröna. Det innebär att det även på lokal nivå kommer bli färre vänsterstyren jämfört med hur det var innan valet.
 
– Det finns uppenbarligen ett missnöje mot den socialdemokratiska politiken, säger Roland Sjögren, Kristdemokraternas gruppledare i Lycksele kommun i Västerbotten.
 
Här blev skillnaden genast tydlig efter att allianspartierna tog över ett 48 år långt S-styre. Nu förbereder kommunen införandet av valfrihet inom vård och omsorg, något som Socialdemokraterna i Lycksele varit emot.

– Det är ju ingen dramatisk fråga. Vi ska inte ersätta kommunal verksamhet med ett privat. Det är egentligen att möjliggöra alternativ och att människor får möjlighet att välja, säger han.

Grafiken visar hur det ser ut i varje kommun, landsting och region. I vår grafik har vi använt Sveriges kommuner och landstings (SKL) definition av höger- och vänsterstyren, vilket betyder att Miljöpartiet och övriga lokala partier räknas som tvärpolitiska och kan ingå i båda block. En förklaring är att Miljöpartiet samarbetat med båda block under lång tid på lokal nivå. Kartorna uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista