Bolagen vill minska riskerna.

Vaktbolagen kräver kortare transporter

Kortare värdetransporter och ökad kontroll av blivande vakter. Det krävde de svenska vaktbolagen vid ett möte med justitieminister Thomas Bodström på torsdagen. Bakgrunden är den senaste tidens värdetransportrån.

– Vi kan köra pengar och räkna pengar, men vi är ingen armé. Vid det spektakulära brottet på E 4:an i Hallunda var det ju fråga om nästan militär precision, säger Åke Andersson, informationschef på Securitas.

Enligt brottsförebyggande rådet sker cirka 50 rån mot svenska värdetransporter varje år. Det gör Sverige till ett av Europas mest utsatta länder när det gäller den här typen av brottslighet.

Sprängde värdetransport
I augusti genomfördes ett av de mer uppmärksammade rånen då en värdetransport i Hallunda söder om Stockholm sprängdes av rånare som var beväpnade med automatvapen.

Många värdetransportrån är insiderkupper och därför vill vaktbolagen nu ha regeringens hjälp med att öka kontrollen av blivande anställda. De vill också ha kortare värdetransporter, vilket kan bli ett problem då Riksbanken samtidigt planerar att stänga flera av sina depåer.

Ohållbara arbetsvillkor
Men arbetsvillkoren för värdetransportvakterna är just nu ohållbara och förändringar måste ske snabbt om tillgången på kontanter i samhället ska kunna tryggas, säger Åke Andersson på Securitas.

– Vi kan inte utsätta folk för en arbetsmiljö med hot och sprängningar. Där finns någon naturlig vägs ände på något sätt. Svenskarna vill ju ha sina kontanter och då måste det flödet fungera, säger han.

Bodström positiv till förslag
Justitieminister Thomas Bodström är positiv till flera av vaktbolagens förslag. Han hoppas också på polisens ökade möjligheter till avlyssning av misstänkta.

– Vi måste fördjupa det samarbete som vi har kommit överens om och vi har naturligtvis ansvaret, vilket vi försöker ta genom förbättrade möjligheter för polisen att bekämpa den här typen av brottslighet. Vi inför möjligheter till buggning, avlyssning i förväg, möjlighet till reglerad kartläggning av mobilsamtal. Vi har ett gemensamt mål att bekämpa den här typen av brottslighet, säger justitieminister Thomas Bodström.

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".