Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Socialdemokraterna Stefan Löfven.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Socialdemokraterna Stefan Löfven. Foto: Stina Stjernkvist / TT, Jonas Ekströmer / TT

Mindre partistöd till S och mer till SD efter valet

3:38 min

De statliga partistöden betalas ut beroende på hur många mandat ett parti får i valet. 

Socialdemokraterna, som tappade mandat, kan räkna med mindre pengar, och Sverigedemokraterna som gick framåt kommer få mer.

– Vi har haft en ekonomi de senaste åren i partiet som varit både sparsam och varsam, så att vi har pengar på bankkontot, så att säga, men det är klart att tappar man mandat så tappar man också intäkter, säger Roger Berzell, partikassör för Socialdemokraterna.

Roger Berzell hanterade drygt 136 miljoner i offentligt stöd för Socialdemokraternas räkning förra året. Det är den siffra partiet redovisat till Kammarkollegiet för 2017. En del av det är statligt partistöd, en annan det offentliga stöd riksdagspartierna får, bland annat för personal som ska arbeta åt riksdagsledamöterna.

Socialdemokraterna förlorade 13 mandat i riksdagsvalet och en enkel överslagsberäkning som Ekot gjort visar att partiet förlorar den summa som Roger Berzell nämner, 14-15 miljoner per år.

Nedtrappningen sker gradvis för en del av det ekonomiska stödet.
Roger Berzell analyserar fortfarande läget, men räknar inte nu med att partiet behöver varsla personal om uppsägning. Regeringsbildningen har också betydelse för det offentliga partistödet, eftersom partier som inte sitter med i regeringen får mer pengar.

Miljöpartiet, som förlorade nio mandat i riksdagsvalet, tappar cirka 10 miljoner om året i statligt offentligt stöd av de cirka 36 miljoner de hade 2017, enligt Ekots överslagsberäkning.

I överslagsberäkningarna för samtliga partier har vi inte tagit med att partierna kan få stöd om de har kvinnoorganisationer och för resor och konferenser för riksdagsledamöterna.

I ett tidigare Ekoinslag har partisekreteraren Amanda Lind sagt att Miljöpartiet tvingats varsla 12 personer om uppsägning.

Moderaterna, som också gjorde ett sämre val än förra gången, förlorade 14 mandat. Enligt Ekots överslagsberäkning tappar moderaterna runt 17 miljoner per år i statligt offentligt stöd, men Moderaterna avstår från att svara på vilka konsekvenser det får.

En av vinnarna i riksdagsvalet är Sverigedemokraterna, som fick 13 nya mandat. I deras offentliga partistöd är det värt 16-17 miljoner, enligt Ekots överslagsberäkning. Partisekreteraren Richard Jomshof säger att pengarna har stor betydelse.

– Ska man kunna spela i samma liga som alla andra partier så måste man ha en väldigt professionell organisation och det kostar pengar. för att kunna anställa behöver man pengar och det får vi nu i takt med att vi växer som parti och det betyder oerhört mycket naturligtvis.

Richard Jomshof säger att Sverigedemokraterna kommer att nyanställa, också i Riksdagskansliet, men han vet inte än hur många. Däremot är det lättare att hitta intresserade personer nu jämfört med tidigare mandatperioder.

– Det var många som ville, men det var många som inte vågade. I dag är situationen helt annorlunda. Vi har ett helt annat urval när vi annonserar ut tjänster. Så att det är spetskompetens (vi söker, reds anm), exakt vilken spetskompetens håller vi på och diskuterar nu, säger han.

Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna fick alla fler mandat än i förra valet. För centern motsvarar det en ökning med cirka 9-10 miljoner om året i offentligt stöd, för Vänsterpartiet cirka 8 miljoner, för Kristdemokraterna cirka 6 miljoner och för Liberalerna, som fick ett nytt mandat innebär det en ökning med cirka en miljon kronor.

Beräkningarna gäller det statliga offentliga stödet till riksorganisationerna och är ungefärliga. Partierna får också partistöd lokalt och regionalt, men det är inte medräknat här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista