Tobé: Regeringen har inte gjort tillräckligt

2:16 min

Efter lördagens skottlossning i Mölnlycke kommer det nu politiska reaktioner mot att regeringen inte har gjort tillräckligt för att stoppa gängkriminellas tillgång på vapen.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé anser att regeringens åtgärder, bland annat med hårdare straff för vapeninnehav, inte räcker. I stället anser han att regeringen borde ha infört Moderaternas förslag om dubbla straff för gängkriminella som begår brott.

– Regeringen har ju sagt nej till förslagen att fördubbla straffen för gängkriminella. Man vill inte göra en riktad lönesatsning på svensk polis, så vi kan se till att öka antalet poliser i Sverige. Och dom här åtgärderna behövs, säger han och fortsätter:

– Vi har sett i andra länder där man har vänt den här utvecklingen, att man också behöver vara beredd att göra mycket mer än den här regeringen har gjort.

Justitieminister Morgan Johansson säger att regeringen har vidtagit en rad åtgärder som har effekt, bland annat skärpning av straffen för grovt vapenbrott, vilket har lett till att det idag häktas fem gånger så många som förra året för grovt vapenbrott säger han.

Han anser att det behöver göras mer, dock avfärdar han Moderaternas kritik:

– Ja vi har gjort mycket mer än hans regering gjorde under dom åtta år som den satt. Vi utbildar till exempel dubbelt så många poliser som den moderatledda polisen gjorde tidigare. Nu på måndag går det ut nästan 600 polisstudenter på sin aspiranttjänstgöring. Det är den största kullen på tio år.

Moderaternas Tomas Tobé vill se ökade åtgärder för att stoppa införseln av vapen i Sverige:

– Det vi behöver göra är att på europeisk nivå se till att stoppa det stora flödet av illegala vapen som kommer in till Sverige.

Justitieminister Morgan Johansson håller med Moderaterna. En utredning som läggs fram i vår tittar just nu på möjligheten att förstärka tullens förmåga mot vapeninförsel säger justitieministern:

– Vi måste bli bättre på att stoppa skjutvapens väg in i Sverige och här handlar det om att se över och utöka tullens befogenheter, men också resurser.

Men hur ser prognosen ut, när kommer man att kunna se att skjutningar minskar?

– Ja, när vi tagit hand om och burat in ännu fler av dom som fortfarande finns ute. Det är klart att då kommer man att kunna se en effekt.