L och C ger Kristersson kalla handen

2:40 min

Moderatledaren Ulf Kristersson har fått talmannens uppdrag att bilda regering. Nästa vecka blir det omröstning i riksdagen. Men Centerpartiet och Liberalerna säger fortsatt nej till en moderatledd regering som enligt dem är beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

– Ja det meddelade vi redan för några veckors sedan, att i det här läget kommer vi att rösta nej till en smal högerregering, som är beroende av SD. Ingenting har ju förändrats sedan dess, utan vi vill pröva de här blocköverskridande alternativen, i form av alliansen och Miljöpartiet i botten, och Moderaterna föredrar nu att gå fram med ett regeringsalternativ som skulle bli beroende av Sverigedemokraterna, och det kommer vi att rösta nej till i det här läget, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Det var i förmiddags som talmannen Andreas Norlén efter en ännu en vecka med resultatlösa partiledar-samtal meddelade att han tänker låta riksdagen pröva förtroendet för Ulf Kristersson som statsminister.

– Det är inte säkert att han får stöd i kammaren nu, men processen måste drivas vidare, vi måste låta riksdagen ta ställning till skarpa förslag.

Ulf Kristersson står fast vid att han vill bilda största möjliga alliansregering.

– men om inte alla fyra partier nu är möjligt, så vill jag ha tre partier eller två partier i regeringen och i gott samarbete med det eller de partier som i så fall står utanför själva regeringen.

Både Liberalerna och Centerpartiet hade önskat att låta även Centerledaren Annie Lööf, å alliansens vägnar, få sondera möjligheten att bilda regering med stöd över blockgränsen, något som Ulf Kristersson avfärdar, eftersom Miljöpartiet inte vill ha honom som statsminister. 

– Men när man nu vänder sig och söker aktivt SD-stöd, då är ju frågan hur man ska hantera det. Jimmie Åkesson har ju tydligt sagt att han kräver garantier och inflytande för att släppa igenom en sådan regering, och nu behöver Ulf Kristersson som regeringsbildare svara på de frågorna, Säger Centerledaren Annie Lööf.

Jan Björklund är inte främmande för att i så fall låta Annie Lööf bli statsminister:

- Om möjligheten ökar att få en alliansregering om Annie Lööf är statsminister så bör vi inte utesluta det alternativet, säger han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, står fast vid att hans parti vill ha garantier för vilken politik som ska föras för att acceptera en moderatledd regering.
Men Ulf Kristersson upprepar att han inte tänker samtala eller förhandla med Sverigedemokraterna för att försäkra sig om stöd.

– Jag kommer ge garantier i form av den politik som jag vill att den här regeringen ska föra. Den kommer jag att gå fram med, varken mer eller mindre.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är besviken på Centerpartiet och Liberalerna hållning.

– Jag beklagar det beskedet och hoppas att de tänker om till omröstningen nästa vecka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista