Centerpartiet
Foto: Fredrik Sandberg/TT

C valvinnare – styr i flest kommuner

2:19 min

Av alla partier är det Centern som är med och styr i flest kommuner efter valet. Det visar Sveriges Radios genomgång.

Klicka på en kommun för att läsa mer om det politiska styret.

I Nyköping valde partiet att styra kommunen med de rödgröna efter att det blivit jämnt mellan de traditionella blocken med Sverigedemokraterna som vågmästare. Martina Hallström, gruppledare för centern i Nyköping.

– Nu när vi står här känns det naturligt och bra. Men det är klart att vägen hit har varit utmanande också.

Vad vill du säga till de väljare som kanske förväntat sig nåt annan när de röstade på er som alliansparti?

– Ha is i magen och se den politik som vi kommer att lyfta fram och kommer arbeta framåt med.

Centerpartiet ingår i över två tredjedelar av de styren som hittills klarnat i runt 250 kommuner efter valet. Centern styr ofta tillsammans med andra allianspartier - men är också med i merparten av de 93 blocköverskridande koalitionerna som bildats runtom i landet.

En förklaring är att partiet befinner sig i mitten av den politiska höger-vänsterskalan. Statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet.

– Det gör att man blir intressant för båda blocken. Är det ett oklart läge som det är i många kommuner och även på riksnivå så finns centern där och kan göra upp åt båda håll.

Det enda riksdagspartiet som Centerpartiet inte samarbetar med i kommuner och landsting är Sverigedemokraterna. I vissa kommuner har centern lämnat den borgerliga alliansen för att inte göra sig beroende av SD.

– Ibland kan det kanske upplevas som svek och ibland som mer naturligt. Idag är det självklart för oss att sätta centern i alliansblocket - men det är egentligen inte partiets tradition och historia. Även om man är ett borgerligt parti så har man ändå funnits där och gjort upp med Socialdemokraterna både på riksnivå och på lokal nivå så det är inte onaturligt för centern som parti, säger statsvetaren Magnus Blomgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista