Andreas Norlén
Arkivbild. Talmannen Andreas Norlén. Foto: Frida Sjölander/Sveriges Radio

Talmannen: I skarp omröstning finns inga mellanlägen

11 min

Att faktiskt rösta om statsministerkandidat – det är verktyget som talmannen hoppas ska kunna ge Sverige en ny regering.

– Det är alldeles uppenbart att det inte alls är säkert att Ulf Kristersson blir vald. Men när partierna väl tar ställning, då finns det tre knappar att trycka på, säger Andreas Norlén i Studio Ett.

Hör hela samtalet i klippet

Talmannen Andreas Norlén konstaterar att sonderingsförsöken har gått sådär under de senaste veckorna. Gruppsamtalen har inte heller gett önskat resultat.

– Då återstår, som jag ser det, att kammaren får pröva kandidater i skarpa omröstningar. Det är därför jag har tagit det här steget, säger han i Studio Ett.

I nästa vecka kommer riksdagen att rösta om Moderatledaren Ulf Kristersson ska bli statsminister och få bilda regering.

I skarpt läge, i en omröstning, har ledamöterna bara tre alternativ, säger Norlén. Den pressen hoppas han kan mjuka upp låsningarna partierna emellan.

– Det är rött för nej, grönt för ja och gult för avstår. Det finns inga mellanlägen där. Jag tror att den sortens diskussion som den sortens ställningstaganden driver fram kan vara välgörande för processen, säger Andreas Norlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista