Kristersson: Vi har inte kommit närmare varandra

2:08 min

Fortfarande ser läget ut att vara låst i försöken att bilda regering. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vidhåller att han, till skillnad från Liberalerna och Centerpartiet, inte ser någon risk att en mindre alliansregering skulle bli gisslan hos Sverigedemokraterna.

– Jag förstår inte alls det argumentet. Vi lägger fram vår politik. Om det finns stöd för det i riksdagen kommer det att gå igenom. 

Har ni kommit närmare varandra på något sätt?

– Nej det ska jag inte säga. Vi diskuterar förstås läget och att förslaget ligger på bordet och att det blir omröstning nästa vecka. Inga stora förändringar.

Igår meddelade ju talmannen att riksdagen i nästa vecka ska rösta om Moderaternas Ulf Kristersson ska bli statsminister eller inte.

Beskedet från såväl Liberalerna som Centerpartiet var att man inte kan stödja ett regeringsalternativ som enligt dem, kommer att vara beroende av Sverigedemokraterna. I

förmiddags träffades Alliansen partiledare. Efter mötet verkar inget ha förändrat läget i alliansen. Så här sade Centerpartiets Annie Lööf:

– Jag tycker att det är viktigt att Ulf Kristersson som regeringsbildare förklarar hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna i det här läget.

Tog ni några steg framåt på mötet idag?

– Det avstår jag från att kommentera.

Men Kristdemokraternas Ebba Busch Thor har inte heller någon förståelse för Annie Lööfs hållning.

– Jag förstår inte varför man i det här läget ska säga nej till den statsministerkandidat som man själv har, Ulf Kristersson, varför man som alliansparti ska säga nej till en alliansregering, varför man som alliansregering ska säga nej till att genomföra de alliansreformer man säger sig vilja ha för Sverige.

Ebba Busch Thor ser inte heller någon risk att Sverigedemokraterna skulle hota med att fälla en alliansregering:

– Sverigedemokraterna skulle ju ta en enormt stor risk om de började ställa krav på en alliansregering att tvingas avgå.

Imorgon träffas partiets gruppledare för att slå fast tidsplanen för statsministeromröstningen nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista