Vatikanens finansminister inför rätta för sexövergrepp

2:42 min

I Australien inleds i dag rättegången mot kardinal George Pell. Han står åtalad för sexuella övergrepp mot barn som ska ha pågått under flera år, bland annat under den tid som han var högste ledare för den katolska kyrkan i Australien.

Redan 2017 sa sig den australiensiska polisen att man ansåg sig ha tillräckliga bevis mot kardinal George Pell för att ställa honom inför rätta anklagad för sexuella övergrepp på minst tio pojkar. Övergrepp som ska ha skett mellan åren 1978 och 2001.

Under slutet av den perioden var Pell ärkebiskop i Melbourne. De bevis som polis och åklagare nu säger sig ha mot Pell är bland annat ett trettiotal vittnesskildringar från flera av dem som utsattes för övergreppen av kardinalen under flera år.

Kardinal George Pell nekar kategoriskt till alla anklagelser. Han säger att han är oskyldig och att han tycker att övergrepp mot barn är avskyvärda.
Det är inte första gången som Pell anklagas för övergrepp mot barn. 2002 anklagades kardinalen för att ha sexuellt utnyttjat en 12-årig pojke på ett ungdomsläger 1961. De anklagelserna utreddes internt av den katolska kyrkan men lades ned i brist på bevis.

Kardinal George Pell har länge varit en mäktig person inom den katolska kyrkan. Sedan 2014 är han Vatikanstatens finansminister och anses vara den tredje högsta personen inom kyrkan. När det blev känt att Pell ska ställas inför rätta i sitt hemland Australien begärde han tjänstledig från posten som finansminister för att kunna försvara sig mot anklagelserna.

Påven Franciscus har sagt i en kommentar om anklagelserna mot kardinalen att "När domstolen har sagt sitt kommer jag att tala." Om Kardinal Pell skulle fällas så är han den högste person inom katolska kyrkan som döms för övergrepp. Den katolska kyrkan har länge brottats med anklagelser om sexuella övergrepp mot barn över hela världen.

Det planeras nu två separata rättegångar mot den 76-årige kardinal Pell. Anledningen är att det australiensiska rättsväsendet inte vill lägga alla anklagelser i en och samma rättegång. Det betyder att Pell kommer att få möta två domare och sammanlagt 24 jurymedlemmar som ska döma om han är skyldig eller inte.

De två rättegångarna kommer att hållas bakom stängda dörrar och ingenting kommer att få rapporteras i varken australiensisk eller internationell media om vad som sägs i rättssalen förrän dom faller i målet. Det kan dröja till början av nästa år.

Så sent som i oktober bad Australiens premiärminister Scott Morrison tusentals offer för sexuella övergrepp officiellt om ursäkt.

Ursäkten riktades till de barn som utsatts för övergreppen som har skett ibland annat kyrkor, och på barnhem, under årtionden. Totalt har fler än 4 000 institutioner i Australien anklagats för övergrepp.