​Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley är några av de kvinnor som nu tar plats i kongressen.
​Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley är några av de kvinnor som nu tar plats i kongressen. Foto: Hannah Foslien/TT, Stephen Groves/TT och Joseph Prezioso/TT.

Glastak krossade i USA – här är kandidaterna som skrällde

2:01 min

Det var många "första gången" i det amerikanska mellanårsvalet. Aldrig tidigare har det varit så många kvinnor som ställt upp och som blivit valda till kongressen.

Dessutom har USA har nu fått både sin första öppet homosexuella
guvernör, Jared Polis, sina första muslimska kvinnliga kongressledamöter, Rashida Tlaib och Ilhan Omar, och sin första kvinna från den amerikanska ursprungsbefolkningen i kongressen, Deb Haaland. Dessutom valdes i flera delstater för första gången en kvinna till kongressen.

I Massachusetts blev Ayanna Pressley historisk när hon blev den första svarta kvinnan att väljas till kongressen. I sitt segertal vittnar hon om motståndet som hon upplever att svarta kvinnor möter när de ställer upp i val.

– Vi möter samma prövningar som våra systrar och som kvinnor av alla färger möter när de lyssnar på ropet att ställa upp. Men de välmenande samtalen som sker när en svart kvinna ställer upp i val har en helt egen struktur. Är din kampanj tillräckligt bred? Spelar du på identitetspolitik? Kan du inspirera både millennials och den religiösa delen av samtalet? Kan en svart kvinna ha sitt hår i flätor och rocka en svart läderjacka? säger hon. 

En annan kvinna som tagit sig in i kongressen är Alexandria Ocasio-Cortez, som i juni överraskade i demokraternas primärval och som är medlem i demokraternas socialistiska fraktion. Hon blir nu, som 29-åring, den yngsta kvinnan i kongressens historia.

– Det här är vad som är möjligt om vanligt folk går samma i den gemensamma tanken att alla våra handlingar, oavsett hur små eller hur stora, är kraftfulla, värdefulla och kan leda till hållbar förändring, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista