Tretton döda efter skjutning i USA
1 av 3
Tretton döda efter skjutning i USA Foto: Mark J. Terrill/AP
Susanna Zdolsek studerar vid ett av universiteten i Ventura County
2 av 3
Susanna Zdolsek studerar vid ett av universiteten i Ventura County.
Tretton döda efter skjutning i USA
3 av 3
Tretton döda efter skjutning i USA Foto: Mark J. Terrill/AP

Marinkårssoldat bakom masskjutningen

1:25 min

Det var en 28-årig före detta marinkårssoldat som genomförde masskjutningen i Kalifornien i går kväll då minst 12 människor dödades. Även gärningsmannen är död.

Ungdomar som var på en studentafton på Borderline Bar and Grill i Thousand Oaks ungefär 64 kilometer nordväst om Los Angeles sköts under natten till torsdag lokal tid ihjäl av en gärningsman. Dessutom dog en polis under insatsen och gärningsmannen är död. 

Geoff Dean är sheriff i området.

– Först sköt gärningsmannen ner vakten utanför nattklubben, sedan sköt han fler vakter och personal innan han riktade han sin pistol mot gästerna. 

– Hur många skott han avfyrade är ännu oklart, säger han.

Exakt hur många som skadats är oklart då offer tagit sig till olika sjukhus. Men den lokala polis uppger att runt 22 personer ska vara skadade, skriver New York Times. 

Vid en presskonferens klockan 16 svensk tid meddelade polisen att det identifierat gärningsmannen som en 28-årig marinkårsveteranen. Mannen var sedan tidigare känd av polisen. 

– Vi har haft flera kontakter med gärningsmannen över åren. Flera mindre händelser som en trafikhändelse. I april i år åkte polisen till hans hus efter en anmälan om störande beteende. Då betedde han sig irrationellt. Men han ansågs inte vara i ett skick som föranledde omhändertagande. 

Frågan väcktes då om han möjligen led av posttraumatiskt stressyndrom, men det vet man alltså inte. Polisen har inga uppgifter om vad motivet till dådet är. 

Borderline Bar and Grill är en västerninspirerad bar som under kvällen haft en kväll för högskolestudenter. Runt ett hundratal personer ska ha befunnit sig på baren. Enligt Susanna Zdolsek från Linköping, som studerar vid ett av universiteten i Ventura County är onsdagar en populär kväll för stadens studenter. Hon var dock inte själv på plats just den här veckan. 

– Onsdagar är "Borderline-night". Det är en grej som folk gör och jag vet många som går dit, säger hon till Ekot via telefon från Thousand Oaks. 

UD har i nuläget inga uppgifter om skadade svenskar, uppger deras presstjänst för Ekot. USA:s president Donald Trump har kommenterat händelsen på Twitter. 

"Må gud välsigna alla offer och deras familjer. Tack till polisen", skriver han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista