Professorsaffären: JO granskar diarier

Nu tar också Justitieombudsmannen JO och revisorerna i Stockholms läns landsting itu med affären med den dubbelarbetande professorn Jan-Åke Gustafsson och hans intressekonflikter och extrajobb i flera skattefinansierade stiftelser.

Justitieombudsmannen, JO, har beslutat att granska hur Stockholms läns landsting egentligen hanterar sina diarier och handlingar.

Ett diarium är en förteckning över alla skrivelser och handlingar och beslut som en myndighet får in och skickar ut och fattar beslut om, papperen ska alltså enligt lag alltid bokföras, i datumordning och det sker i myndighetens diarium.

Leta handlingar
Vem som helst kan när som helst gå upp till myndigheten och be att få titta på handlingarna som finns där, och poängen med diariet är då att där kan man leta efter det man söker. Men bara under förutsättning att diariet sköts på ett korrekt sätt.

Det är alltså tveksamt om det sker på till exempel Stockholms läns landsting. Där opererar man med ett huvuddiarium, men har också andra listor med vissa handlingar som inte går att hitta i huvuddiariet. Och en hel del papper, meddelanden och ärenden diarieförs inte alls, vilket gör det omöjligt för allmänheten att hitta dem.

Bedömningsfråga, sa landstingsdirektören
Landstingsdirektör Sören Olofsson berättade i fredagens Morgoneko om hur han och landstingets ledning bokförde en ytterst viktig åtgärd i affären med professor Jan-Åke Gustafsson och hans olika privata och offentliga roller.

- Vi berättade om vad vi hade fått för anmälan per mejl, säger Sören Olofsson.

Hur berättade ni det?

- Vi beskrev innehållet i mejlet. Det var ganska kortfattat så det var väldigt enkelt att göra.

Finns det några tjänsteanteckningar om vad ni gjorde då?

- Det finns en kort mejlkorrespondens till mig om förslag till förhållningssätt.

Var hittar jag det någonstans?

- Det hittar du väl i något av våra mejlregister.

Men inte i något diarium?

- Nej, det finns i vårt korrespondensregister.

Varför hittar jag det inte i något diarium?

- Det är en bedömningsfråga, säger landstingsdirektör Sören Olofsson.

Flera granskningar samtidigt
Justitieombudsmannen har alltså nu beslutat att granska landstingets hela diarieföring.

Revisorerna i Stockholms läns landsting har också beslutat att gripa in i ärendet, man ska gå igenom allt väsentligt som pågår i de tre skattefinansierade stiftelserna där professor Gustafsson är vd.

Sen tidigare finns det ett beslut på riksåklagarens korruptionsenhet att granska hela affären.

Varken professor Gustafsson eller hans särbo, försvarsminister Leni Björklund, som var den drivande kraften när de tre stiftelserna skapades och som för det belönades med ett hedersdoktorat på Karolinska institutet, vill kommentera ärendet.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".