susanne palme, Manfred Weber
Sveriges Radios Susanne Palme och Manfred Weber. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio, MARKKU ULANDER/TT

Susanne Palme: Många undrar över nomineringen

3:26 min

Det liberalkonservativa Europeiska folkpartiet i Europaparlamentet utnämner tysken Manfred Weber till toppkandidat för posten som ordförande i EU-kommissionen. Sveriges Radios EU-kommentator Susanne Palme om omröstningen.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Det var väntat att han skulle ta hem det här och han vann överläget. Han fick nästan 500 av 600 röster, det var en jordskredsseger, säger Susanne Palme.

Den här omröstningen handlar om att den konservativa gruppen i parlamentet för fram sin kandidat till ordförande för EU-kommissionen, Spitzenkandidat. Vad är det här för system och hur har det fungerat?

– Det lanserades inför förra EU-valet 2014. Tanken var då att den partigrupp som blev störts i EU-valet också skulle få posten som kommissionsordförande. Tanken med det var att man skulle demokratisera EU, tidigare så valdes ordföranden bakom lyckta dörrar.

– Weber är väldigt grön och har ingen erfarenhet av att sitta i en regering. Det gör att många undrar över den här nomineringen, säger Palme.

Kommer han att få stöd från hela parlamentet?

– Det vet vi inte. Det kan komma in helt nya partier i parlamentet och det gör att det inte är säkert att det går att få majoritet för Weber. 

Kan det bli en maktkamp mellan parlamentet och rådet, det vill säga regeringarna, om vem som ska bli ordförande?

– Ja, regeringarna gillar inte det här alls. De vill själva bestämma vem som ska bli kommissionsordförande. Frågan är hur hårt parlamentat att sätta emot. Det här parlamentet har sagt att de inte godkänner en kandidat som inte har varit spetskandidat, säger Susanne Palme.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista