USA:s nya justitieminister Matthew Whitaker.
1 av 2
USA:s nya justitieminister Matthew Whitaker. Foto: Allison Shelley, Reuters
Donald Trump och Jeff Sessions
2 av 2
President Donald Trump och Jeff Sessions, den nu sparkade justiteministern. Foto: Evan Vucci, Reuters.

Sessions efterträdare skeptisk till Rysslandsutredningen

1:59 min

Matthew Whitaker har i tv spekulerat om hur en justitieminister kan banta budgeten tills Rysslandsutredningen i praktiken måste läggas ned.

Nu är han USA:s nya justitieminister, dagen efter företrädaren Jeff Sessions fick sparken.

På torsdagen planeras protester i USA mot att justitieminister Jeff Sessions nu fått lämna sin post till en efterträdare som är uttalat skeptisk till den så kallade Rysslandsutredningen.

Många bedömare är oroliga för att den nye justitieministern, Matthew Whitaker, kommer att försöka begränsa eller stoppa utredningen om Trumpkampanjens kontakter med Ryssland.

Matthew Whitaker måste avsäga sig ansvaret för utredningen, kräver nu ledande demokratiska politiker och protestgrupper.

De oroar sig för den nye justitieministerns tidigare uttalanden om den särskilde åklagaren Robert Mueller och hans utredning om eventuella otillbörliga kontakter mellan Trumps presidentvalskampanj och ryska intressen.

Whitaker har bland annat skrivit en debattartikel om att Rysslandsutredningen är på väg att gå för långt.

Han har i CNN spekulerat om att sparka Jeff Sessions vore ett sätt för Trump att stoppa utredningen – och sedan tillsätta en efterträdare som kunde minska utredningens budget så mycket att den i praktiken stoppas.

Frågan är om han själv nu kommer att agera enligt det scenariot.

Borttvingade Jeff Sessions var en av president Donald Trumps tidigaste allierade och ingick i presidentvalskampanjen. Därför avsade han sig ansvaret för Rysslandsutredningen när han fick jobbet som justitieminister, eftersom han ansåg sig vara jävig – något som presidenten aldrig förlät honom för.

Det blev i stället vice justitieminister Rod Rosenstein som fick ansvaret för Rysslandsutredningen och hade Jeff Sessions fått sparken hade Rosenstein automatiskt behållit det ansvaret.

Nu går Sessions frivilligt – även om det är på uppmaning av presidenten. Det medför att det inte finns något hinder för den nye justitieministern Matthew Whitaker att ta över ansvaret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista