Norra Tornen sett från Torsgatan.
1 av 2
Norra Tornen sett från Torsgatan. Foto: Sören Granath/Sveriges radio
79&Park vid Gärdet.
2 av 2
79&Park vid Gärdet. Foto: Sören Granath/Sveriges Radio

Nya lyxbyggen på pressad bostadmarknad

2:10 min

Bostadsutvecklarna är under hård press och försäljningen har varit trög på många håll, särskilt när det gäller försäljningen av dyra lägenheter.

Mitt i den här krisen kunde Oscar Properties, som specialiserat sig på lyxlägenheter, i dag inviga två uppmärksammade nybyggen i Stockholm.

Oscar Properties vd Oscar Engelbert är nöjd och inte särskilt orolig inför framtiden.

– Det känns fantastiskt roligt att få inviga de här två husen. Vi har jobbat med det här projektet sedan 2010 och vi har jobbat med Norra Tornen sedan 2013 då vi vann tävlingen.

Två uppmärksammade byggen - för kapitalstarka köpare. Det ena ett bostadskvarter i cederträ och glas vid Gärdet. Och så det första av de två Norra Tornen, Stockholms högsta bostadshus - en skyskrapa med 36 våningar mellan Vasastan och Hagastaden.

Den pampiga invigning idag sker i skuggan av krisen för bostadsutvecklarna - som handlat om trög försäljning, missnöjda köpare som vill hoppa av sina kontrakt och nu senast att köpare kan stå oskyddade om en byggare går omkull.

Även bostadsutvecklarnas finansieringsmodell är ifrågasatt, där köparna tvingas binda upp sig redan innan spaden satts i marken. Men den här modellen vill Oscar Engelbert inte dödförklara.

– Jag har ju fortfarande tron till att om man har en bra produkt så är kunder comittade till att köpa även om det är ett och ett halt år eller två år innan. Det styrs av pris som allt annan, men har man en bra produkt så tror jag att det går att sälja.

Riksbankschefen har i dag sagt att det kommer att bli en kraftig höjning av räntan - en fördubbling inom de närmaste åren för bostadsköpare. Hur påverkar det här er?

– Jag upplever inte att kunderna är jätte-räntekänsliga. Bankerna har ju i snitt testat kundernas ekonomi på att klara upp till sju procent. Och vi går från väldigt låg räntor till att fortsatt ha låga räntor även om räntan höjs, säger Oscar Engelbert.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".