Anne Ramberg och utredningen kring samtyckeslagen
Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet trodde inte att det skulle bli fler fällande domar. Foto: TT

Ramberg: Förvånad över fler fällande domar

1:56 min

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet är överraskad över att samtyckeslagen har resulterat i något längre straff och fler fällande domar.

Ekot har under torsdagen rapporterat om samtyckeslagen och dess verkan sedan den trädde i kraft i somras. Kartläggningen visar att lagen har gett effekt. 

Anne Ramberg är generalsekreterare i Advokatsamfundet.

– Man kan säga att det är lite förvånade, inte ens kommittén som lade fram betänkandet trodde att det skulle bli fler fällande domar utan man såg det som en normativ lagstiftning, säger hon. 

Den nya sexualbrottslagstiftningen har hittills lett till att fler brott bedömts som våldtäkt och det har dömts ut strängare straff än tidigare.

Det visar en genomgång som Ekot har gjort av 20 domar från tingsrätten som avgjorts i enlighet med den nya lagen, som ställer krav på samtycke vid sex.

För en fällande våldtäktsdom krävdes tidigare att det förekommit våld, hot eller att målsäganden varit i en särskilt utsatt situation. Många jurister har varit kritiska till den nya lagen, bland annat Advokatsamfundet och dess generalsekreterare Anne Ramberg.

– I vårt remissvar pekade vi på faran att gärningar som inte var tänkta att bli straffbelagda ändå blir det, och att det fanns en väldigt stor risk att förklaringsbördan skulle hamna på den tilltalade och att åklagaren därigenom skulle få en bevislättnad.

Advokat Elisabeth Massi Fritz som har företrätt många utsatta brottsoffer i sexualbrott har hela tiden välkomnat den nya lagstiftningen.

– Den kommer säkerligen kunna förändras till ännu bättre i framtiden och det här är en bra början inte bara när det gäller fler fällande domar utan även i frågan om viktiga attitydförändringar, säger hon.

– Många jurister har tidigare uttalat sig om lagen på ett negativt och obegripligt sätt och framför allt har jurister pekat att den nya lagen får effekten att det är den tilltalade som nu plötsligt ska bevisa sin oskuld, det är direkt felaktigt. 

– Ärligt talat har jag svårt att förstå att jurister är förvånade över lagens effekt. Men det är nog jurister som inte arbetar så mycket med våldtäkter i rättssalen, säger Elisabeth Massi Fritz.

 Kammaråklagare Christina Voigt i Stockholm var åklagare i ett av de första fallen där en man dömts för våldtäkt efter sex utan samtycke.

Hon menar att det ställs fler frågor idag till den tilltalade om vad som övertygade den åtalade om att målsäganden ville ha sex men att beviskraven är de samma som tidigare.

– Man har ju samma beviskrav som tidigare – det har ju inte sänkts på något sätt däremot så måste den tilltalade komma till tals på ett bra sätt och redogör för vad det var som fick honom att tro att det var frivilligt, eller fick honom övertygad, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista