Centerpartiets Fredrick Federley och Frankrikes president Macron.
Centerpartiets Fredrick Federley och Frankrikes president Macron. Foto: Fredrik Persson / TT, Ludovic Marin/TT

EU-liberaler hoppas locka till sig Macrons parti

2:03 min

Europeiska liberaler hoppas att den franske presidentens parti, En marche, ska ansluta sig till deras partigrupp Alde.

En av de stora frågorna inför EU-valet har varit vilken partigrupp Macrons En marche ska ansluta sig till. De europeiska liberalerna har försökt locka till sig den franske presidenten och inför dagens kongress sägs man vara nära en överenskommelse.

Centerpartisten Fredrick Federley, som är liberal på EU-nivå, är säker på att En marche kommer ansluta sig till hans partigrupp.

– Så säker som man kan vara i politiska sammanhang, innan man har allt på papper, är jag att vi kommer ingå i samma politiska gruppering efter valet, säger han.

Den liberala Alde-gruppen har länge försökt locka till sig Macron och hans parti. Och när Alde träffas på kongress i Madrid i dag ska tre högre tjänstemän från En marche delta och man ska diskutera hur ett samgående kan tänkas se ut.

Centerpartisten Fredrick Federley som tillhör Alde-familjen har själv deltagit i förberedelserna.

Enligt honom ligger Macrons politik nära Aldes och det krävs inga större politiska förändringar inom gruppen för att gå samman. Problemet är, enligt Federley, främst ordet liberal.

– I Frankrike är liberal ett skällsord. Däremot kallar man sig gärna radikal, det är väldigt fint. Därför behövs det ett nytt gruppnamn. Och sen tittar man på ett antal principer som kan vara grunden för den här nya gruppen.

Aldes förhoppning är att man ska skapa en ny partigrupp inom EU med nytt namn som kan rymma både dagens Alde och En marche.

Med Macron kan den liberala gruppen stärka sin ställning i den europeiska politiken. 9 av 27 länder skulle då ledas av liberaler och gruppen skulle kunna få fler kommissionärer i EU-kommissionen jämfört med i dag.

I EU-parlamentet tror Federley att partiet skulle kunna gå från att vara fjärde störst till näst störst.

– Det kan bli ett skifte både i betydande positioner i kommissionen, för rådets sammansättning men också i Europaparlamentet.

– Det gör att ytterligare partier i Europaparlamentet som befinner sig åsiktsnära oss men som kanske hellre har gått till de större grupperna för att få större inflytande där, kan tänka sig att gå till vår grupp. Det gör att vi nu, i beräkningar, ligger på snudden till att vara den andra största politiska rörelsen i Europaparlamentet, säger centerpartisten Fredrick Federley.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista