Kongoleser som drivits bort från Angola vandrar genom gränsen till Kongo-Kinshasa.
1 av 4
Kongoleser som drivits bort från Angola vandrar genom gränsen till Kongo-Kinshasa. Foto: Richard Myrenberg/SR
Essoh Essis är FN-chef i södra Kongo-Kinshasa. ”Flyktingströmmen kom som en total överraskning för oss alla”, säger han
2 av 4
Essoh Essis är FN-chef i södra Kongo-Kinshasa. ”Flyktingströmmen kom som en total överraskning för oss alla”, säger han Foto: Richard Myrenberg/SR
25-åriga Rebecka fick lämna allt i Angola när polisen kom och jagade bort henne. Nu är hon rädd. ”Jag har ingenting och vet inte vart jag ska bege mig”, säger hon.
3 av 4
25-åriga Rebecka fick lämna allt i Angola när polisen kom och jagade bort henne. Nu är hon rädd. ”Jag har ingenting och vet inte vart jag ska bege mig”, säger hon. Foto: Richard Myrenberg/SR
Vår reporter Richard Myrenberg rapporterar om flyktingkrisen i södra Kongo-Kinshasa. 300 000 har tvingats fly Angola sedan oktober.
4 av 4
Vår reporter Richard Myrenberg rapporterar om flyktingkrisen i södra Kongo-Kinshasa. 300 000 har tvingats fly Angola sedan oktober. Foto: Richard Myrenberg/SR

Kongoleser tvingas på flykt från Angola

1:47 min

Omkring 300 000 kongoleser har tvingats fly från norra Angola sedan början på oktober.

Myndigheterna i Kongo-Kinshasa har överraskats av anstormningen och många som drivits ut säger att de nu är helt utblottade.

25-åriga Rebecka kommer gående genom gränsstationen. Med sig har hon en stor plasthink med allt hon fick med sig, vilket är lite kläder.

– Angolanerna kom och tvingade bort mig nu på morgonen, säger hon. De tog allt, mitt hus, mina tillgångar.

Rebecka är en av de hundratusentals kongoleser som tvingats ut från norra Angola. Angola hävdar att kongoleserna är där illegalt och gräver diamanter. Men många av de som jag mött vid gränsen säger att de bott i Angola helt lagligt och att angolansk polis varit mycket brutal. Det uppges att minst sex personer dödats i kaoset.

Flyktingströmmen tär hårt på Kasai, en regionen i Kongo, som redan är extremt fattig och där det är konflikter mellan miliser och regeringsarmén.

De flesta av de som tvingats ut ur Angola har ingenstans att ta vägen, många sover under bar himmel. Det råder stor brist på livsmedel. Barn och ungdomar som kommit bort från sina föräldrar riskerar att utsättas för övergrepp i kaoset.

– Det här kom som en överraskning för oss alla, säger FN-chefen i regionen, Essoh Essis. Men nu börjar vi få organisationer på plats som kan hjälpa flyktingarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".