Protester utanför Vita huset.
1 av 3
Protester utanför Vita huset. Foto: Andrew Harnik/TT.
Christine Richardson är orolig över nye tillförordnade justitieministern som tros vilja begränsa Muellerutredning av President Trump.
2 av 3
Christine Richardson är orolig över nye tillförordnade justitieministern som tros vilja begränsa Muellerutredning av President Trump. Foto: Kajsa Boglind/Sveriges Radio.
Protester utanför Vita huset.
3 av 3
Protester utanför Vita huset. Foto: Andrew Harnik

Tusentals i protest mot Session efterträdare

1:53 min

I USA växer nu kritiken mot att tidigare justitieminister Jeff Sessions ersatts av Matthew Whitaker. Han väntas vilja begränsa eller stoppa särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av Donald Trumps valkampanj. På torsdagen samlades tusentals människor för att protestera, bland annat utanför Vita huset.

– Jag är orolig att Robert Mueller nu kommer få sparken innan han hinner avsluta sin utredning av Donald Trump, säger Eric Spiegel som åkt från Virginia för att delta i demonstrationen.

Han är en av flera hundra som samlats med plakat i parken framför Vita huset. En grupp bildar orden Rädda Mueller med hjälp av glödlampsförsedda skyltar som glimmar i höstmörkret.

Anledningen till protesterna här och över hela landet är tillförordnade Justitieminister Matthew Whitakers tidigare uttalanden om att Mueller-utredningen skulle vara på väg att gå för långt, han har också använt samma ord om den som president Trump brukar använda - en häxjakt.

I rollen som chef för justitiedepartementet skulle Whitaker kunna stoppa just denna utredning som undersöker om ifall Trump-kampanjen haft otillbörligt samröre med ryska intressen. Och många här tror att Whitaker fått jobbet för att kunna göra just det.

– Han har valts ut, inte för att han har rätt meriter utan för att Trump räknar med att han ska vara lojal, säger Christine Richardson som tycker att det är ytterst viktigt att var här och protestera.

– Det här är den värsta politiska krisen jag upplevt och jag är 65 år, säger Christine Richardson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".