Västmanlands tingsrätt
Åtal mot 28-åringen väcktes idag vid Västmanlands tingsrätt. Foto: Pavel Koubek/TT

Åtal: Pojke och 28-åringen bakom mord och våldtäkt

1:21 min

En 28-årig man åtalas idag för att ha mördat och våldtagit en kvinna i en gångtunnel i Fagersta i somras. Även en minderårig person ska ha deltagit i våldtäkten, men han åtalas inte då han inte är straffmyndig.

Brottsoffret, en yngre kvinna, har av allt att döma blivit slumpmässigt utvald, enligt åtalet, som väcktes på fredagen vid Västmanlands tingsrätt.

Händelsen inträffade i slutet av juli i en gång- och cykel-tunnel i Fagersta, i Västmanland. Enligt åtalet har både den 28-årige mannen och den minderårige pojken våldtagit kvinnan – maskerade och under pistolhot.

Därefter ska 28-åringen ha dödat kvinnan genom att hugga henne med en kviv i halsen och huvudet, enligt åtalet.

Ett par dagar efter händelse greps 28-åringen, som erkänner brotten.

Under utredningen har det gjorts en så kallade paragraf 7-undersökningen, som visar att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen, och även vid själva undersökningen.

Pojken – som alltså misstänks ha deltagit i våldtäkten – åtalas inte då han är minderårig.

En domstol kan dock pröva skuldfrågan mot en minderårig, När det rör sig om mycket allvarliga brott som exempelvis mord eller grov våldtäkt. Detta sker genom en så kallad bevistalan.

I det aktuella fallet i Fagersta har det inte funnits förutsättningar för en så kallad bevistalan, enligt åklagaren.

Pojken är omhändertagen av sociala myndigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".