Skylt på husfasad med Försäkringskassans logotyp
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

En av tre jobbar inte efter nekad sjukskrivning

2:20 min

Många som varit sjukskrivna börjar jobba igen inom ett år. Det visar en rapport från Försäkringskassan.

Men av de personer som fått avslag på fortsatt sjukförsäkring är det dock nästan en tredjedel som inte är tillbaka i arbete inom ett år.

Särskilt utsatta är de som jobbar inom vård och omsorg som löper stör risk att åter hamna i sjukskrivning inom ett år.

– Många av våra medlemmar blir i dag sjuka av att vårda andra sjuka, det är en av orsakerna att det är tungt, arbetsmiljömässigt väldigt hårt på jobbet och man är väldigt ensam på arbetsplatsen. Det innebär att man blir på jobbet och av jobbet, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Enligt försäkringskassan rapport, som grundar sig på personer som avslutade sina sjukskrivningar under 2015, är det 30 procent av dom som fått avslag på sin sjukskrivning efter 180 dagar som inte är i arbete efter ett år, jämfört med 15 procent av dom som frivilligt avslutat sin sjukskrivning.

Vid dag 180 prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden och rapporten visar också att en del har bytt både arbetsgivare och bransch.

Det finns i rapporten nästan 300 personer som hamnat utanför både arbetsmarknad och sjukförsäkring under det första året, denna grupp hoppas dock både Försäkringskassan och arbetsförmedlingen att den ska minska efter att myndigheterna under våren fick ett utökat uppdrag att se till att ingen hamnar mellan stolarna.

Så vilka riskerar då att istället för att börja jobba, bli sjukskrivna istället?

Låg inkomst, tidigare sjukskrivningar och vilken bransch man arbetar inom påverkar risken för att bli sjukskriven igen inom de närmsta åren.
Mest utsatta är dom som jobbar inom vård och omsorg.

– Det enda man säger idag är att är man sjuksköterska så ska du tillbaka till det jobbet som du hade innan som gjorde att du faktiskt blev sjuk tidigare. Någonstans har man ju inte förändrat något i rehabiliteringskedjan som gör att jag inte blir sjuk nästa gång jag går tillbaka till jobbet, eller att jag faktiskt orkar hela yrkeslivet i det jobbet, säger Sineva Ribeiro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista