Rabbi Jona Simon inviger en synagoga i Lüneburg den 9:e november 2018. i Foto: Philipp Schulze/TT.
Rabbi Jona Simon inviger en synagoga i Lüneburg den 9:e november 2018. Foto: Philipp Schulze/TT.

Tyskland hedrar minnet av judar

2:14 min

I Tyskland hedras idag minnet av alla de judar som föll offer för våld och förföljelse under novemberpogromerna som kulminerade under kristallnatten – som nazisterna kallade den – den 9 november och som blev upptakten till förintelsen.

Men den 9:e november markerar också flera andra viktiga händelser i den tyska historien som uppmärksammas idag. Inget datum är så laddat som detta.

– Det här är en dag av motsägelser, en mörk och samtidigt ljus dag, sa förbundspresident Frank-Walter Steinmeier när han talade inför förbundsdagen i förmiddags.

Ödesdatumet 9:e november påminner om de allra svåraste stunderna, attackerna mot judar under novemberpogromerna, då synagogor plundrade och stacks i brand, affärer slogs sönder, människor slets ur sina hem, misshandlades, dödades. Allt organiserat av nazisterna, med jublande folkmassor som hejade på.

Runt om i Tyskland påminns idag om händelserna för 80 år sedan som blev ett slags startskott för förintelsen. Förbundskansler Angela Merkel påminde i sitt tal i en synagoga i Berlin om att man inte får nöja sig med att minnas en enskild dag utan måste förstå vad som gjorde den möjlig.

– Det var djupt rotade fördomar som fick fritt spelrum i öppet och accepterat våld, på grund av de många som såg på, löpte med eller teg och tittade bort.

Den 9:e november förbinder också det mörkaste i tysk historia med det allra ljusaste, Berlinmurens fall den 9 november 1989. I dag är det också precis 100 år sedan den tyska republiken utropades och kejsarregimen föll som en följd av första världskrigets kaos och misär.

Den 9:e november lyfts fram som den tyska demokratins födelse med stor uppmärksamhet som revolutionen 1918 tidigare inte fått.

Tillsammans används de historiska händelserna som maning och varning för extremistiska och diskriminerande attityder och angrepp som åter breder ut sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista