Andrea Nahles, ordförande för Tysklands socialdemokrater. Foto: Michael Kappeler/TT.
Andrea Nahles, ordförande för Tysklands socialdemokrater. Foto: Michael Kappeler/TT.

S i Tyskland: Gör om trygghetssystemen

1:44 min

Trygghetssystemen måste göras om för att rusta samhället för en våg av hög arbetslöshet på grund av digitaliseringen. Det anser de tyska socialdemokraterna.

De vill riva upp den tidigare röd-gröna regeringens så kallade Hartz 4-reform. I helgen träffas den socialdemokratiska partiledningen för att fila på ett nytt socialförsäkringskoncept.

2005 genomförde den dåvarande rödgröna regeringen stora reformer arbetslöshetsförsäkringen.

Tiden man kunde få a-kassa kortades ner och ersättningen till långtidsarbetslösa samordnades med socialbidraget. Det infördes också stränga krav på långtidsarbetslösa att ta olika jobb för att vara berättigat till ersättning. Syftet var att få ut arbetslösa snabbare på arbetsmarknaden igen.

Reformen har varit omstridd, vissa grupper förlorade mycket, samtidigt som arbetslösheten har sjunkit och flexibiliteten ökat på arbetsmarknaden.

Förändringarna drevs igenom av socialdemokraten och dåvarande kanslern Gerhard Schröder, och nu vill alltså hans eget parti riva upp stora delar av reformpaketet. 

Partiledningen hänvisar till att teknikutvecklingen med artificiell intelligens och annan digitalisering kan leda till att grupper som hittills suttit säkra på arbetsmarknaden förlorar sina jobb, exempelvis ingenjörer och jurister.

Socialdemokraterna vill därför bland annat att de som blir arbetslösa på grund av teknikskiften och som omskolar sig för att anpassa sin kompetens till nya yrken behålla sin a-kassa under utbildningstiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista