Demonstranter utanför Gallivan Center i Salt LAke City för att stötta Standing Rock
USA:s förre president Barack Obama stoppade projektet 2015 . Foto: TT

Domare stoppar oljeledningen Keystone XL

1:29 min

I USA stoppas nu bygget av den mycket kontroversiella oljeledningen Keystone XL, åtminstone tillfälligt, av en domare i delstaten Montana.

Beslutet är en viktig delseger för miljöaktivister och företrädare för den amerikanska ursprungsbefolkningen i en strid som kommit att symbolisera kampen om miljön.

– Trumpadministrationen har helt enkelt bortsett från den allvarliga miljöpåverkan som bygget kan medföra, förklarar domaren Brian Morris i Montana sitt beslut.

Beslutet att åtminstone tillfälligt förbjuda vidare utbyggnad av oljeledningen som är tänkt att länka samman producenter i Kanada och North Dakota med raffinaderier vid Mexikanska golfen.

USA:s förre president Barack Obama stoppade projektet 2015 med motiveringen att det motverkade arbetet med att minska användandet av fossila bränslen.

När president Donald Trump tillträdde var ett av hans första beslut att riva upp det förbudet och ge grönt ljus till till bygget som om det färdigställs ska kunna forsla upp till 830 000 fat olja om dagen.

Projektet och motståndet mot det blev känt över hela världen sedan företrädare för olika delar av USA:s ursprungsbefolkning protesterat tillsammans med miljöaktivister i reservatet Standing Rock.

Nu ger domaren demonstranterna delvis rätt – miljökonsekvenserna har inte utretts tillräckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".