Uppehållstillstånd och Migrationsverket (arkivbilder). Foto: TT. MOntage: Sveriges Radio.
Uppehållstillstånd och Migrationsverket (arkivbilder). Foto: TT. Montage:Sveriges Radio.

Ny dom ger hopp om familjeåterförening

2:31 min

Det är många asylsökande med tillfälligt uppehållstillstånd som fortfarande väntar på besked om familjeåterförening. Nu har en ny prejudicerande dom i migrationsöverdomstolen kommit som ökar chanserna för gruppen som kom innan 24 november 2015 att kunna ta hit barn och partner.

I sin dom resonerar migrationsöverdomstolen att personer som har ”välgrundade utsikter” att få permanent uppehållstillstånd också bör ha rätten till familjeåterförening.

Det gäller även de som inte har flyktingstatus utan klassas som alternativt skyddsbehövande med tillfälligt uppehållstillstånd. I det här fallet rör det sig om en syrisk man som har sökt ta hit sin fru och barn.

Anita Linder är lagman vid Kammarrätten i Stockholm som också är Migrationsöverdomstol. Hon tror att domen kommer ha betydelse.

– Ja, den har betydelse eftersom det fortfarande finns ett antal personer som har kommit hit före 24 november 2015, innan de nya reglerna trädde i kraft och för dem får den betydelsen att det ökar deras möjligheter att ta hit familjemedlemmar.
 
Migrationsverket avslog den syriska mannens ansökan 2016 eftersom han hade tillfälligt uppehållstillstånd. Domen överklagades och nu ger Migrationsöverdomstolen familjen rätt till återförening i det här fallet.

Migrationsverket säger sig välkomna den nya domen eftersom den nu klarlägger vad som gäller. Verket vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett brev att myndigheten redan har ändrat praxis gällande den här gruppen, men att det i alla ansökningar görs en individuell bedömning av välgrundade utsikter utifrån skyddsskäl och situationen i hemlandet.

Där påverkar även faktorer som etablering, språkkunskaper och om personen har arbete eller inte.

– Det den framför allt gör är att den förtydligar för underinstanserna att man måste titta på flera olika faktorer när man bedömer om en person anses ha välgrundade utsikter att få permanent uppehållstillstånd, säger Anita Linder.

En person som befinner sig i en liknande situation som familjen i domen är Amer al-Hindi som kom till Sverige hösten 2015. Under tre år har han inte kunnat träffa sina två små barn som levt i Libanon tillsammans med hans mor under svåra förhållanden. Nu har barnen tvingats att återvända till Syrien och han är ständigt orolig för deras välbefinnande.

– Den nya domen gör mig väldigt glad och ger mig hopp att mina problem ska kunna lösa sig, säger Amer al-Hindi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista