Personer fotar utanför Imperial War Museum.
Konstinstallationen Den gråtande änkan på Imperial War Museum i London. Foto: TT

Illustrerar ljudet när slagfälten tystnade för 100 år sedan

1:40 min

I Storbritannien har hela veckan präglats av hundraårsdagen av det första världskrigets slut.

Inför minnesdagen på söndag har Imperial War Museum i London med hjälp av arkiverat material illustrerat hur det kan ha låtit den 11 november 1918 när det blev stillestånd på slagfälten.

Ingen kan undgå hundraårsdagen av det första världskriget i Storbritannien. Den stora dagen är visserligen på söndag men många evenemang pågår hela veckan.

Många britter bär just nu en vallmo-brosch för att hedra alla militärer som dött i krig för Storbritannien.

– Jag bär den för att vi inte ska glömma kriget, säger Stam Codrea som jag möter på tågstationen i Dover i sydvästra England.

Under veckan har tiotusen facklor tänts för hand på kvällarna utanför Towern i London. I Olympiaparken har 70 000 handgjorda figurer lagts ut för att hedra soldater som dog vid Somme i Frankrike utan att få en begravning.

På söndag kommer tusentals kyrkklockor ringa i hela Storbritannien under dagen och Tysklands president kommer till London för att delta i ceremonier tillsammans med Drottningen och premiärminister Theresa May.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista