Bebis och Ungerns viktor Orban
Foto: TT

Ungern vill öka befolkning med fler barn – inte invandring

2:14 min

Ungerns regering har lanserat en kampanj för att ungrarna ska skaffa fler barn. I en frågeenkät till medborgarna kopplar regeringen ihop frågan med invandringen.

"Håller du med om att befolkningsminskningen inte ska lösas med invandring utan med mer stöd till familjerna?"

Så lyder första frågan i den frågeenkät som i dagarna landar i ungrarnas brevlådor. En annan fråga lyder: "Håller du med om att moderskap på heltid ska erkännas av regeringen?"

Att konsultera medborgarna på det här sättet är ett av regeringen Orbáns medel för att skaffa sig folkets stöd för sin politik. Tidigare har man skickat ut frågeformulär om sociala frågor och i flera fall även om invandring.

De som svarar brukar i de allra flesta fall hålla med regeringen om de olika påståendena. Och nu är det en minskande ungersk befolkning som står i fokus. Det dör fler än det föds och fram till 2030 räknar FN med att den ungerska befolkningen kommer att krympa med nära en halv miljon människor.

Ett annat problem är att många, särskilt unga, lämnar landet för jobb utomlands. Men det här, menar den ungerska regeringen, ska inte lösas med hjälp av invandring utan genom fler ungerska barn.

Bland annat vill man öka stödet för flerbarnsfamiljer och underlätta för unga människor att skaffa barn. Men också att göra moderskapet till ett heltidsjobb.

I enkäten som nu skickas till de ungerska hushållen ställs också frågan om man håller med regeringen om att ett barn har rätten till en mamma och en pappa. Det, menar kritiker, är ett sätt att uttryckligen säga att vi i Ungern inte tycker att homosexuella ska få skaffa barn.

Den ungerska regeringen har sedan tidigare kritiserats för att bedriva en politik som framhäver det traditionella moderskapet och som hyllar den traditionella familjen. Tidigare i höst satte regeringen också stopp för genusstudier vid ungerska universitet eftersom det, enligt regeringen snarare är en ideologi än en vetenskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista