En bild på Trump och på brandmän som bekämpar branden i Kalifornien.
President Trump (t.v) twittrade i dag att det är bristfällig skogsförvaltning som ligger till grund för bränderna i Kalifornien. Brandmän arbetar med att bekämpar bränderna (t.h). Foto: Alex Brandon/AP och ROBYN BECK/AFP.

Trump: Bränderna beror på dålig skogsförvaltning

1:37 min

Flera bränder härjar i Kalifornien, däribland en av de mest förödande i delstatens historia. Från Paris twittrar Donald Trump att katastrofen beror på dålig skötsel av skogen.

Fler än 250 000 personer har lämnat sina hem för att fly bränderna. I branden som drabbat norra Kalifornien har nio personer dött och minst 35 rapporterats saknade.

– Snälla gud hjälp oss, säger Brynn Parrot Chatfield i en video som visar när hennes familj försöker ta sig ifrån ett eldhärjat område i sin bil.

På båda sidor av vägen brinner hus och träd precis intill vägkanten. Röken gör att de bara kan se några meter framför sig.

Andra skogsbränder drar samtidigt fram i södra Kalifornien. Starka vindar ökar risken för att eldarna ska sprida sig ytterligare.

President Trump twittrade i dag att det är bristfällig skogsförvaltning som ligger till grund för den massiva förstörelsen. ”Gör något åt det eller så får ni inga federala pengar” skrev han bland annat i tweeten som verkade vara riktad till den Demokrat-styrda delstaten.

Presidenten nämnde inget om klimatförändringarnas roll. Enligt flera forskare bidrar stigande temperaturer till att vegetationen torkar i större grad, vilket i sin tur ökar risken för skogsbränder.

– Den globala uppvärmningen har lett till högre temperaturer än vad vi annars skulle haft, säger bioklimatologen Park Williams till New York Times.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".