Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s president Donald Trump.
Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s president Donald Trump. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP

Trump och Macron möttes i Paris – försäkrade att de är vänner

2:16 min

Den här helgen samlas flera av världens stats- och regeringschefer i Paris för att delta i minnesceremonier med anledning av första världskrigets slut som markeras av vapenstilleståndet den 11 november 1918.

Men när USA:s president Donald Trump kom till Paris sent på fredagskvällen såg det ut som att mötet med Frankrikes president Emmanuel Macron skulle bli spänt.

I en intervju i veckan sa Macron att Europa behöver en egen armé för att skydda sig mot Ryssland och att man inte längre kan lita på USA som en allierad, eftersom USA vänder sig alltmer inåt.

När den amerikanske presidenten Trump landade i Paris, skrev han på twitter att han var mycket förolämpad och att Europa borde ta större ansvar för Natos kostnader.

Inför pressen i Élyséepalatset i dag sa Macron att han höll med om att Natokostnaderna bör fördelas bättre. Båda försäkrade att de är vänner, vilket underströks med handslag och en klapp på knät från Macron.

De båda presidenterna åt lunch tillsammans, men Donald Trumps planerade besök på den amerikanska kyrkogården i Bony norr om Paris, blev inställt på grund av dåligt väder.

Stats- och regeringschefer från ett 60-tal länder är inbjudna till ceremonierna kring hundraårsminnet av vapenstilleståndet efter första världskriget i morgon. Det är ledare för de länder som deltog i kriget och några av dess grannländer. Från Sverige kommer statsministern i övergångsregeringen, Stefan Löfven.

I kväll är det gemensam middag och i morgon blir det tal och ett konsertprogram vid Triumfbågen. En fredskonferens inleds i morgon eftermiddag.

Säkerhetspådraget är enormt och 10.000 poliser är i arbete i Paris under helgen.

Tidigare i veckan grep fransk polis sex personer, varav fyra är fortsatt frihetsberövade. De hade av allt att döma planerat ett knivdåd mot Macron i samband med ceremonierna i morgon. Enligt nyhetsbyrån AP sympatiserar de misstänkta med politiska partier på yttersta högerkanten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".