Kvinna matar in röstsedlar i en maskin
Rösterna i Florida ska räknas om. Foto: JOE SKIPPER/AFP/TT:

Rösterna i Florida räknas om

0:23 min

Det blir omräkning i Florida i valen av senator och guvernör. Resultatet av den ska vara klart på torsdag, enligt en talesperson för delstaten.

I valet till USA:s senat leder republikanen Rick Scott knappt före den sittande senatorn, demokraten Bill Nelson. Skillnaden mellan dem var på lördagseftermiddagen cirka 12 500 röster eller 0,15 procent.

Enligt icke officiella resultat i guvernörsvalet leder republikanen Ron DeSanti före demokraten Andrew Gillum med runt 33 700 röster eller 0,41 procent.

Gillum betecknas som vänsterradikal och president Donald Trump, som engagerat sig hårt i duellen, har bland annat kallat Gillum för tjuv. Skulle Gillum vinna blir han Floridas förste svarte guvernör.

– Det här valet är inte över förrän varje röst har räknats. Det handlar inte bara om vem som vinner och vem som förlorar, det påverkar hur en hel generation ser på demokrati, säger Andrew Gillum till nyhetsbyrån Reuters.

Vid presidentvalet år 2000 räknades också rösterna i Florida om, tills USA:s högsta domstol stoppade omräkningen, något som gjorde republikanen George W Bush till president.

Tisdagens amerikanska mellanårsval ledde till mycket jämna och ovissa kamper på flera håll, till exempel guvernörsvalet i Georgia och senatsvalet i Arizona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista