Moderaterna vill bilda regering med KD

1:23 min

Ulf Kristersson (M) kommer försöka bilda regering tillsammans med KD. Det efter att C och L tackat nej till att ingå i den. 

Ekot rapporterar direkt

Klockan 10.30 under måndagen kommer Andreas Norlén att gå till riksdagen och förslå att Ulf Kristersson ska bli Sveriges nästa statsminister. I den eventuella regeringen kommer Moderaterna och Kristdemokraterna att ingå. Omröstningen kommer sedan att hållas på onsdag. 

– Jag ställer upp trots den uppenbara risken att inte den här gången tolereras av riskdagen. Vi måste testa riktiga alternativ och testa dem på riktigt, säger Ulf Kristersson (M).

För att bli vald till statsminister krävs att en majoritet av riksdagens ledamöter inte röstar emot kandidaten. Liberalerna har tydligt sagt att de kommer rösta nej, men det räcker att Centerpartiet lägger ner sina röster för att Kristersson ska bli statsminister. 

Centerpartiet har sagt att de starkt lutar åt att rösta nej till regeringen, vilket innebär att det inte kommer bli någon regering på onsdag. Men Kristersson ser inte allianskollegornas besked som definitiva.

– Jag har noterat de mediala beskeden och på onsdag kommer det riktiga beskedet. Det är väl som en opinionsmätning innan ett val. Det finns ett riktigt val och då fattas beslutet. Och ett beslut måste fattas av rätt uppenbara skäl – annars kommer vi inte vidare, säger Ulf Kristersson.

Det förutsätter dock att Sverigedemokraterna inte röstar nej till regeringen. Ulf Kristersson säger att han inte haft några kontakter med SD under veckan och Jimmie Åkesson (SD) har tidigare sagt att han inte kommer stödja en regering som inte ger något tillbaka. 

Liberalerna driver istället linjen att Alliansen ska komma överens med Miljöpartiet och bilda regering med dem. Den säger Jan Björklund skulle ha en större möjlighet att få passivt stöd av Socialdemokraterna och därmed tolereras av riksdagens majoritet. Men Ulf Kristersson sågar det alternativet och säger att det är både är matematisk och politiskt omöjlig.

– Om enda syftet egentligen med en sådan koalition skulle vara en ny Decemberöverenskommelsen tror jag att det skulle vara dåligt för svensk demokrati, säger han.

Om fyra förslag från talmannen faller i riksdagen blir det extraval. 

Den 12 december ska nästa års budget klubbas i riksdagen, och om ingen regering är på plats till dess kommer riksdagen rösta om övergångsregeringens budget. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista