Lärarlegitimation
Ekot har granskat systemet med lärarlegitimationer. Bilden är ett montage. Foto: Adrian Sadikovic/Sveriges Radio

Trots brott – lärare kan behålla legitimationen

2:23 min

Lärare som kränkt, eller till och med begått brott mot elever, kan behålla sin lärarlegitimation och fortsätta att arbeta inom skolan.

Det visar Ekots granskning av samtliga beslut som fattats i den nämnd som prövar om anmälda lärare ska få ha legitimationen kvar.

– Efter snart 40 år med en anti-aga-lagstiftning så är det oerhört svårt att kunna förstå att det här kan fortgå och inte tas på allvar, säger Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin med anledning av Ekots granskning.

Lärare måste ha lärarlegitimation för att få fast anställning och kunna sätta betyg.

Om en legitimerad lärare anmäls kan Skolinspektionen yrka på att lärarlegitimationen ska återkallas, eller läraren varnas. Besluten fattas av Lärarnas ansvarsnämnd.

Av över 860 anmälningar mot legitimerade lärare, ledde tio stycken till att legitimationen återkallades. Exempel på när det skett hittills är vid sexualbrott mot elever eller mordförsök på en rektor.

Vanligare är det att lärare varnas, visar Ekots granskning av de närmare 50 fall som kommit upp till ansvarsnämnden.

En av dem är en förskollärare i Göteborg, som filmas när hon slår och knuffar ett då 5-årigt barn med autism. Ekot har tagit del av filmen, som utspelar sig utomhus.

Läraren själv säger att hon ser allvaret i händelsen, och ansvarsnämnden konstaterar att de slag och knuffar hon utdelar är särskilt allvarliga då det rör sig om ett barn med funktionsnedsättning. Men läraren behåller legitimationen, och jobbar i dag fortsatt med barn.

– Jag blir arg och ledsen över att det förekommer våld mot barn, och framför allt i skolan. För barnen kan ju inte välja om man ska gå till skolan, säger Barnombudsmannen, Elisabeth Dahlin.

En lärare i Malmö hade sex med en gymnasieelev som han samtidigt skulle betygsätta.

Ansvarsnämnden konstaterar att elever alltid befinner sig i en klar beroendeställning till sin lärare, men läraren får behålla legitimationen och arbetar i dag kvar.

I ett annat fall, där en Malmölärare anmäls för att ha knuffat och utsatt flera barn för kränkande behandling, finns det fem olika arbetsgivare som uppger att läraren är olämplig för läraryrket. Han får en varning, behåller legitimationen och får ett nytt lärarjobb i en grannkommun.

Vår granskning visar också att flera lärare, dömda för bland annat ringa misshandel och olaga hot mot elever, fick behålla legitimationen och fortsätta att arbeta ute i skolorna.

– När det är frågan om återkallelse, då är det ju så att det ska finnas en misskötsamhet eller oskicklighet som ska ha upprepats. Men det krävs också att man ska ha försökt komma till rätta med det här. Det ska finnas adekvata åtgärder som arbetsgivaren och skolledningen har gjort, men det ska inte ha lett till någon förbättring, säger Lars Dirke, ordförande för Lärarnas ansvarsnämnd, som fattat besluten.

Kan du förstå om alla inte tycker det är helt rimligt att lärare som misshandlar elever fortsätter jobba?

– Ja, det kan jag förstå. Men det vi har haft att bedöma här, och när jag pratar om ringa misshandel, då är det ju alltid engångsföreteelser, en enstaka händelse.

Ekots granskning om lärarlegitimationen

Det här är lärarlegitimationen:

Kravet på legitimation för lärare och förskollärare infördes i skollagen 2011.

Lärare måste ha legitimation för att bli tillsvidareanställda och få sätta betyg. Förskollärare måste ha legitimation för att bli tillsvidareanställda.

Syftet är öka kvaliteten i den svenska skolan, höja statusen på yrket och göra det mer tydligt vad en lärare eller förskollärare är behörig att undervisa i.

Den som vill anmäla en legitimerad lärare kan göra det till Skolinspektionen, som då kan välja att utreda läraren och yrka på att läraren ska meddelas en varning eller få legitimationen återkallad. Ärendet lämnas sedan vidare till Lärarnas ansvarsnämnd, som fattar besluten.
 
Källor: Skolverket, Skolinspektionen, Lärarnas ansvarsnämnd.

Ekots granskning visar:

Fram till slutet av 2017 hade det kommit in över 860 anmälningar mot legitimerade lärare. Närmare 50 lämnades av Skolinspektionen vidare till Lärarnas ansvarsnämnd. Tio lärare har fått lärarlegitimationen återkallad i Sverige.

Ekots granskning visar flera fall där lärare dömda för bland annat ringa misshandel och olaga hot mot elever vid en prövning fick behålla legitimationen och fortsatte arbeta. Även lärare som haft sex med en elev han samtidigt betygsatt och en förskollärare som slog ett 5-årigt barn med autism, har fått behålla legitimationen.

Exempel på när legitimationen återkallats är vid mordförsök på en rektor eller sexualbrott mot elever.

Så gjorde vi granskningen:

Ekot har tagit del av samtliga anmälningar och beslut som kommit in till Lärarnas ansvarsnämnd. Vi har också tagit del av ett stort utredningsmaterial, dels från Skolverket men även från Polismyndigheten och landets domstolar.

Genom kontakter med bland annat landets samtliga kommuner har vi kontrollerat var lärarna arbetar i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista