Våldet trappas upp mellan Israel och Hamas

2:02 min

I Gaza pågår nu den allvarligaste upptrappningen sedan kriget 2014. En civilperson dödades i Israel av de hundratals raketer som avfyrades från Gaza igår. Israeliskt stridsflyg har bombat 70 mål i Gaza sedan igår kväll. 11 personer i Gaza har dödats sedan i söndags. FN manar till återhållsamhet.

Så sent som torsdags var Hamas och Israel på väg mot en överenskommelse om långvarig vapenvila, i natt var Gazas himmel åter eldfärgad, och barn skrek när marken skakade av bombexplosioner.

På den israeliska sidan stod en buss i lågor, 53 människor skadades och en 60-årig man hittades död under rasmassor i staden Ashkelon. Hamas militära gren har avfyrat minst 300 raketer mot Israel sedan igår eftermiddag - det högsta antalet någonsin på en dag.

Israeliskt stridsflyg har under natten bombat 70 mål i Gaza, bland annat TV-kanalen Al Aqsa som förvandlades till ett eldklot efter att Israel förvarnat TV-kanalens journalister i telefonsamtal.


FN och omvärlden manar nu båda sidor att ta ett steg tillbaka från avgrundens rand. Alla vet hur snabbt det explosiva läget kan urarta. Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som har förordat förhandlingar om långvarig vapenvila med Hamas, och även givit grönt ljus åt Gulfstaten Qatar att förse Hamas med 15 miljoner dollar för att betala ut löner, är under hård press att få ett slut på raketbeskjutningen mot Israel.

I Gaza hördes igår högljudda rop på hämnd när maskerade milismän bar kistor i några av begravningstågen.


Upptrappningen började i söndagskväll när en israelisk elittrupp genomförde en ovanlig räd inne i Gaza, men upptäcktes och hamnade i eldstrid med Hamas militära gren. Israeliskt stridsflyg kallades in för att täcka de israeliska soldaternas evakuering. En israelisk officer och sju palestinska milismän dödades. Israel har inte avslöjat vad syftet med räden var.