Rumäniens president: Vi är inte redo att ta över EU-ordförandeskapet

2:01 min

Rumäniens president Klaus Iohannis riktar hård kritik mot sin egen regering, samtidigt väntas hård kritik när den årliga rapporten om korruptionsläget i landet presenteras senare i dag.

Igår höjdes samtidigt det politiska tonläget rejält när landets president krävde den egna regeringens avgång - mindre än två månader innan Rumänien för första gången tar över EU:s ordförandeklubba vid årsskiftet.

– Tyvärr, sa president Klaus Iohannis inför en grupp rumänska borgmästare igår, har tiden nu kommit då det är nödvändigt att byta ut den här regeringen som, med presidentens ord är "en olycka för den rumänska demokratin". Det finns inga möjligheter för god styrning av landet och vi är, sa presidenten, helt enkelt inte redo att ta över det mycket ansvarsfyllda EU-ordförandeskapet.

Det är ingen ovanlighet att president Iohannis kritiserar den socialdemokratiskt ledda regeringen. Själv tillhör han Rumäniens största oppositionsparti, Nationalliberalerna. Men den skarpa kritiken kommer samtidigt som Rumänien har EU:s ögon på sig.

I dag släpper kommissionen sin årliga rapport om korruptionen i landet. Sedan EU-inträdet 2007 står både Rumänien och Bulgarien under särskild övervakning på grund av ländernas utbredda korruption. Och i år väntas Rumänienrapporten innehålla stark kritik mot utvecklingen. Tidigare i år har den rumänska regeringen anklagats för att driva igenom lagstiftning som snarare försvårar det korruptionsbekämpande arbetet och som ökar politikernas inflytande över rättsväsendet.

Beslutet i somras att sparka chefsåklagaren för Rumäniens särskilda antikorruptionsbyrå möttes av stark kritik från EU-håll. Under flera år har utredarna där fått en lång rad höga politiker och tjänstemän fällda för olika former av korruption.

Till exempel dömdes i juni i år det styrande socialdemokratiska partiets ledare Liviu Dragnea till 3,5 års fängelse, en dom som har överklagats. Och i Rumänien menar kritiker att vad regeringen i själva verket ägnar sig åt är att med hjälp av lagstiftning försöka rädda sitt eget skinn.

I morgon kommer också EU-parlamentet att rösta för eller emot en resolution om hur man ser på rättsstatsläget i Rumänien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista