Annie Lööf och Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson och Annie Lööf. Foto: TT.

Lööf: Centern röstar nej till Kristersson

1:25 min

Centerpartiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister, säger partiledaren Annie Lööf.

Talmannen föreslog på måndagen moderatledaren Ulf Kristersson som statsministerkandidat. På onsdag blir det omröstning i riksdagen och skarpt läge i försöken att få en ny regering på plats.

Redan på måndagen gav allianskollegorna Liberalerna besked om att partiet kommer att rösta nej i statsministeromröstningen och nu ger också Centerpartiets ledare Annie Lööf samma besked.

– Det handlar framförallt om att vi inte vill ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande. Det är ett historiskt vägval vi står inför – om vi ska ge ett högerpopulistiskt nationalistisk parti ett inflytande i svensk politik, säger Annie Lööf till P1-morgon.

Kristersson blir därför sannolikt den förste statsministerkandidat i modern tid som inte godkänns av riksdagen.

Kristersson vill helst bilda en regering med hela Alliansen, men bara Kristdemokraterna har tackat ja. Centern och Liberalerna vill inte sitta i en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

– De som har följt mig under flera år, och inte minst under valrörelsen, hörde väldigt tydligt att jag vill söka stöd för en alliansregering. Men är det så att stödet inte räcker till, som nu, så måste man välja att antingen tar man stöd av Sverigedemokraterna, eller så tar man stödet över blockgränsen. då var jag tydligt att i det läget vill jag inte ta stöd av Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

Enligt Lööf finns det fortfarande möjligheter till samarbete mellan de partier som ligger mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista