Ramberg: Lööf tycks inte tveka

1:21 min

Annie Lööf tycks inte tveka i sitt beslut att inte rösta på Ulf Kristersson till statsminister, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg.

Centerpartiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister, säger partiledaren Annie Lööf.

”Det handlar framförallt om att vi inte vill ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande. Det är ett historiskt vägval vi står inför – om vi ska ge ett högerpopulistiskt nationalistisk parti ett inflytande i svensk politik”, sa Annie Lööf till P1-morgon på tisdagen.

Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg:

– Det är intressant att bägge sidor i Alliansen använder ordet historisk, det visar hur uppskruvad konflikten är; vilken nivå det är på den, säger han.

– I hennes fall speglar det vad som är grundbulten i frågan för Centern och Liberalerna. Ett vägval i situation där det finns en internationell rörelse som man kan beskriva som högerpopulistiska, auktoritär, nationalistisk – där SD är representanten här i Sverige. Som enligt Centerpartiet och Liberalerna synsätt hotar den liberala demokratin, säger han.

Tror du att Annie Lööf har tvekat kring beslutet?

– Det verkar inte vara så i hennes fall. Det är snarare remarkabelt att man sett så små tecken på sprickor i centerns fasad, tycker jag. För hela taktiken från andra sidan, Ulf Kristersson, har varit att sätta press på partistyrelsen, riksdagsledamöter och gräsrötter i Centerpartiet och Liberalerna. Detta för att de ska trycka på ledningen att stödja honom. Men det syns väldigt lite av det i Centern, det syns något mer i Liberalerna, säger Tomas Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista